Förorenat hav
Varbergs kommun arbetar på olika sätt för att minska utsläpp av föroreningar till havet.
Inre Farehammarsviken
Under 2020-2021 genomförde Vivab en förstudie om läkemedelsrening vid Getteröverket. Studien visade att föroreningar som PFOS/PFAS (högfluorerade ämnen), fenoler och hormonstörande ämnen kan komma från andra källor än reningsverket och samlas upp och transporteras via Lassabackadiket ut i Inre Farehammarsviken.
Det finns en risk för negativ påverkan i vattenmiljön med dessa ämnen men det krävs mer provtagningar och studier för att avgöra närmare vilken miljöpåverkan de har.
Vi vet sedan tidigare att det finns föroreningar i marken efter industrier och en gammal deponi i området norr om stationen och öster om Birger Svenssons väg i Varbergs centrum. Föroreningar kan också spridas med dagvattnet från våra industriområden öster om centrum.
Åtgärder för att minska föroreningar
Vi arbetar med flera åtgärder i området där dagvatten och lakvatten från Lassabackadeponin rinner ut i havet. Vi behöver också utreda om det behövs fler åtgärder i området för att minska utsläppen av föroreningarna.
- Sluttäckningen av Lassabackadeponin är omfattande projekt i samarbete med Trafikverket. Den gamla deponin sluttäcks för att förhindra att regnvatten tränger ner i soporna och sedan tar med sig föroreningar ut i havet.
Lassabackadeponin blir Fågelbacka - ”Uppströmsprojektet”, som görs tillsammans med Vivab, studerar vilka källor uppströms Lassabackadiket/Jyskdiket som ger upphov till föroreningar.
- Projekt på Räddningsstationen utifrån PFOS/PFAS, ett ämne som finns i brandsläckningsmedel.
Åtgärda en förorening
Vid sanering av föroreningar i mark, vatten, byggnad eller sediment ska du göra en anmälan till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen om en så kallad avhjälpandeåtgärd.
Om du är osäker på om den åtgärd du ska genomföra omfattas av anmälningsplikt kan du kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen för vägledning.
Publicerad den:
Senast Ändrad: