Hon leder resan mot Värö nya station

Kvinna i 40-årsåldern med med halvlångt brunt hår och blå bubbeljacka står bredvid ett staket. Bakom staketet skymtar ett järnvägsspår.

Agronomstudenten bytte till psykologprogrammet men blev till sist civilingenjör. Därefter följde sex år på Södra och nio på Ringhals.
Nu är Malin Johnsson projektledare på kommunen – hitlockad av en förorenad tomt!

Namn: Malin Johnsson
Ålder: 48 år
Aktuell som: Projektledare för Utveckling av Väröbacka
Familj: Man, tre pojkar och katt
Bästa med jobbet: Att jag får vara med och bygga framtiden i min egen hemkommun.
Gör gärna på fritiden: Tränar och bakar (när och om det finns tid…).

Du leder ett av kommunens största utvecklingsprojekt: det framtida Väröbacka. Hur känns det?
- Det känns stort att få vara med att bygga för framtiden i min egen hemkommun. Och det är extra roligt att det är i Värö, att den här satsningen görs utanför centralorten.

Vad gör du på jobbet?
- Kort beskrivet: planerar, samordnar och följer upp. Allt från ekonomi och upphandlingar till tekniska processer. Det är också mycket samverkan i det här projektet, framför allt med Trafikverket.
- Internt på kommunen är vi ett team där alla har olika kompetenser. Vi arbetar tätt tillsammans och generellt tycker jag att ingen dag är den andra lik. Det är inte var dag man planerar för en ny station!

Hur är det att arbeta med ett projekt inom samhällsutveckling?
- Det första jag tänker på är alla saker man måste ta hänsyn till, och att det finns så många olika behov. Det som är bra för den ena kan vara dåligt för den andra. Arbetet innebär ständiga avvägningar och prioriteringar.
-Jag måste säga att jag är ödmjuk, både inför komplexiteten i uppgiften och inför alla mina medarbetare som arbetar så hårt för att det ska bli så bra som möjligt för så många som möjligt.

Var det självklart från början att du skulle bli civilingenjör?
-Verkligen inte! Jag provade på olika utbildningar innan jag hamnade rätt. Till sist hamnade jag på Uppsala tekniska högskola där jag läste till civilingenjör. Jag var, och är, intresserad av biologi och miljö så därför blev det inriktningen miljö- och vattenteknik.

Är du möjligen bra på matte?
-Jag älskar matte. Och struktur!

Det sägs att det var en av Sveriges förorenade tomter som lockade dig att börja arbeta på Varbergs kommun för sju år sedan?
- Haha, ja det stämmer. Kommunen sökte en projektledare för saneringen av kvarteret Renen och jag blev väldigt lockad av att få arbeta med ett miljöprojekt. Nu är vi i sista fasen av det projektet och det har varit lika spännande som jag trodde.

Om vi återgår till Värö: Hur kommer Väröbacka se ut 2050 tror du?
- Här finns en tågstation som fungerar som ett nav för hela Väröhalvön, där man lätt kan ta sig både norrut och söderut. Här har byggts nya bostäder, en ny skola och fina mötesplatser. Här finns också bra förutsättningar för ortens företagare, både stora och små.

-Det är inte lätt att förutse framtiden, men en sak vet jag: Att Väröbacka med omnejd har förutsättningar för en fantastisk utveckling.

Publicerad den:

Senast Ändrad: