Sök

Kemikalier

Det används ett stort antal kemikalier i Sverige idag. Samtidigt som många kemikalier har en hel del bra och önskvärda egenskaper kan de även vara skadliga. De kan till exempel vara cancerframkallande, hormonstörande, allergiframkallande eller vara skadliga för miljön.

För att nå en god kemikaliesäkerhet måste alla berörda skaffa sig kunskap, göra goda kemikalieval och hantera kemikalier på ett säkert sätt.

Tänk på​

Både som företagare och privatperson kan du göra aktiva val och försöka välja miljövänliga alternativ. Kemikalieinspektionen har listat en del tips för en kemikaliesmart vardag! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det är viktigt att förbrukade kemikalier sorteras rätt, och att farligt avfall lämnas till någon av kommunens återvinningscentraler.

Kemikalieinspektionen​

Den centrala tillsynsmyndigheten på kemikalieområdet är Kemikalieinspektionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. På deras webbplats hittar du mycket information om kemiska produkter och ämnen, samt vilka regler som gäller.

Företagare​

Särskilda bestämmelser gäller för verksamhetsutövare vid bland annat förvaring och hantering av kemikalier.

ikon

Kontakta oss

Varberg direkt (kontaktcenter)

Norra Vallgatan 14
0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider:
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

 

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen

mhn@varberg.se

Självservice & blanketter