Vägen in i samhället

Att vara ny i ett land innebär att man ställs inför nya situationer och frågor. Det finns många som hjälper nyanlända i Varberg på vägen in i samhället.

Samhällsorientering - kurs för dig som är ny i Sverige

Samhällsorientering är en kurs för dig som är ny i det svenska samhället. Målet är att du ska få kunskap om vardagslivet och hur samhället i Sverige är organiserat. Du får lära dig om sjukvården, skolan, svenskt vardagsliv och om de olika myndigheterna.

Undervisningen sker på ditt eget språk och i dialogform. Det betyder att du får lyssna, fråga och diskutera med din samhällsinformatör och de andra deltagarna i din grupp. Du får också träffa personer från olika myndigheter på studiebesök och föreläsningar.

Kursen är 100 timmar, men kan pågå under olika långa perioder beroende på om du studerar heltid eller deltid.

Samhällsorientering på arabiska ges på Folkuniversitetet i Varberg. Samhällsorientering på övriga språk ges i samarbete med andra kommuner på plats eller distans.

Samhällsorientering är för dig som:

  • Nyligen har fått uppehållstillstånd och deltar i etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingen.
  • Är anhöriginvandrare från ett land utanför EES/Schweiz och har varit folkbokförd i Sverige i högst tre år.

Så gör du för att anmäla dig

Om du är inskriven i etableringsprogrammet på Arbetsförmedlingen anmäler din handläggare dig till kursen. Om du inte är inskriven på Arbetsförmedlingen anmäler du dig genom vår e-tjänst:

Kulturguider

Varbergs kommuns kulturguider är en länk mellan nyanlända personer och civilsamhället.

Kulturguiderna underlättar till exempel i möten och nätverkande. Är du nyfiken på vad en kulturguide kan hjälpa till med eller vad du kan göra för att bidra till integration och inkludering i Varberg så hör gärna av dig.

En webbplats för dig som är ny i Sverige

Länsstyrelserna i Sverige har skapat en webbplats med information till dig som är ny i Sverige. På informationsverige.se Länk till annan webbplats. kan du läsa om sådant som är viktigt för dig som är asylsökande, har fått uppehållstillstånd eller är ensamkommande.

Kontakt

Lynn Balheden, utbildningssamordnare för SFI och samhällsorientering
sfi@varberg.se

Mawia Hussien, kulturguide
073-303 87 42
hussien.mohammed.mawia@varberg.se

Samka Lovic, kulturguide
076-608 18 52
samka.lovic@varberg.se

Publicerad den:

Senast Ändrad: