Gymnasieelev måttar en planka vid en bordssåg

Bygg- och anläggnings­programmet

Bygg en framtid för dig själv och andra! Det här programmet passar dig som är intresserad av bygg­processer och tycker om att arbeta både praktiskt och teoretiskt.

Om utbildningen

På programmet får du grundläggande kunskaper inom nybyggnad, ombyggnad och anläggning. Teori i skolan varvas med arbetsplats­förlagt lärande på olika arbetsplatser. Det arbetsplats­förlagda lärandet bidrar till att du utvecklar yrkes­kunskaper och en yrkes­identitet. Det ger också möjlighet till att skapa värdefulla kontakter inför framtiden.

Efter din yrkesexamen har du de kunskaper som krävs för att börja arbeta direkt. Du har goda förutsättningar att utvecklas inom yrket eftersom utbildningen ger dig kunskaper om entreprenörskap och företagande.

Utbildningen riktar sig till dig som vill arbeta som till exempel byggnads­arbetare, byggnads­målare, murare eller plåtslagare. Bygg­arbetsplatsen är växlande och arbetet sker både inomhus och utomhus.

Bli proffs på att köra maskiner!

Här får du lära dig maskinföraryrket precis som det ser ut i arbetslivet. Du kommer bli proffs på att hantera situationer du kan komma att stå inför som maskinförare. Det kan exempelvis vara att anlägga husgrunder och vägar, lasta grus och flytta byggmaterial. En stor del av skoltiden får du tillbringa i hytten och skolan har ofta tillgång till den senaste modellen av varje maskintyp.

Ska rum att trivas i! På inriktningen Husbyggnad får du grund­läggande kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder och lokaler. På PS kan du utbilda dig till träarbetare, betong­arbetare, murare, glastekniker, golvläggare och plattsättare

Inriktningen Mark och anläggning ger dig kunskaper om mark­arbeten för vägar, järnvägar, husgrunder, ledningar, gröna ytor samt asfalt-, platt- och sten­beläggningar. Förbereder för arbete som anläggnings­arbetare med flera specialiseringar.

Sätt färg på tillvaron! Som byggnads­målare arbetar du med färg både in- och utvändigt. Du kommer bland annat att tapetsera, hänga upp glasfiber­väv, bred­spackla och slipa ytorna jämna. Måleri kräver mycket underarbete och noggrannhet för att bli bra. Som målare krävs det service­känsla eftersom du ofta möter kunder.

Bli en problemlösare! Plåtslagar­yrket är både omväxlande, praktiskt och fritt. Du kommer att arbeta med både yttre klimat­skydd och ett fungerande inneklimat i kombination med design och teknisk funktion. Du får jobba med händerna och använda din kreativa ådra då många detaljer skapas från grunden. Du bör vara bra på problem­lösning och praktisk matematik.

Lärlingsutbildning

Bygg- och anläggnings­programmet kan även ges som lärlings­utbildning. Detta sker i samarbete med lokala företag, vilket ger dig goda kontakter inför framtiden. Du söker till programmet du är intresserad av och väljer yrkes­­inriktning till år två. För ytterligare information kan du kontakta programmets studie- och yrkes­vägledare.

Plugga vidare

Du kan läsa vidare på yrkes­högskola direkt efter gymnasiet. Du har även möjlighet att under programmet läsa kurser för grundläggande högskole­behörighet.

Bransch­rekommenderad utbildning

Branschrekommenderad skola av BYN, logotyp.

Peder Skrivares bygg- och anläggnings­program är bransch­rekommenderat av Bygg­branschens yrkes­nämnd BYN Länk till annan webbplats.. Syftet med rekommendationen är att tydliggöra branschens prioriterade förväntningar på utbildnings­anordnare och bidra till en utveckling där du garanteras en utbildning med hög kvalitet.

Senast publicerad:

Kontakt

Porträttbild Rebekka Langerup.

Rebekka Langerup

Studie- och yrkesvägledare

Bygg- och anläggnings­programmet

El- och energi­programmet

Fordons- och transport­programmet

Hotell- och turism­programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och livsmedels­programmet

VVS- och fastighets­programmet

Porträttbild Linn Silverby.

Linn Silverby

Från och med 1 augusti 2024.

Programrektor

Bygg- och anläggnings­programmet

El- och energi­programmet

Fordons- och transport­programmet

Industritekniska programmet

VVS- och fastighets­programmet

Poängplan

Uppdaterad poängplan kommer i början av hösten 2024.