Leende elev iklädd kockkläder står och arbetar i ett kök

Restaurang och livsmedels­programmet

Mat är verkligen livet! Det här yrkes­programmet vänder sig till dig som har ett intresse för mat, matlagning och servering.

Om utbildningen

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedels­branschen som arbetar nära gästerna. Du lär dig om livsmedel, matlagning och om måltiden som helhet. Du får också kunskaper i arbets­miljö, service, hygien, närings­lära, special­koster och alkohol­servering.

Yrken inom restaurang- och livsmedels­branschen kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp. Därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.

Arbetsplats­förlagt lärande, APL

I utbildningen ingår arbetsplats­förlagt lärarande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde.

APL bidrar till att du utvecklar yrkes­kunskaper och får en inblick i yrket du har valt. Det kan också ge dig ett värdefullt kontakt­nät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. Under tiden på programmet får du även praktisera i vår egen restaurang, Restaurang Peder.

Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedels­sektorn. Du har goda chanser att få ett arbete direkt efter avslutad gymnasie­utbildning.

Lärling i årskurs 3

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig yrket genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. De två första åren läser du skolförlagt kombinerat med APL-perioder för att lära dig grunderna inom branschen.

Under år 3 studerar du som lärling. Det innebär att du praktiserar tre dagar varje vecka. Du läser teoretiska ämnen två dagar per vecka på plats i skolan.

Efter gymnasiet

Efter gymnasie­tiden kan du fortsätta direkt på en yrkes­högskola. Du har möjlighet att välja till kurser under skoltiden för att få en grund­läggande högskole­behörighet.

Senast publicerad:

Kontakt

Porträttbild Rebekka Langerup.

Rebekka Langerup

Studie- och yrkesvägledare

Bygg- och anläggnings­programmet

El- och energi­programmet

Fordons- och transport­programmet

Hotell- och turism­programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och livsmedels­programmet

VVS- och fastighets­programmet

Porträttbild av programrektor Josefin Björling

Josefin Björling

Programrektor

Anpassade gymnasieskolan

Hotell- och turism­programmet

Restaurang- och livsmedels­programmet

Poängplan

Uppdaterad poängplan kommer i början av hösten 2024.