![Leende elev iklädd kockkläder står och arbetar i ett kök](/images/18.64f5cf4a1900febe96c166a6/1718284104642/adamiko%CC%88ket.webp)
Restaurang och livsmedelsprogrammet
Mat är verkligen livet! Det här yrkesprogrammet vänder sig till dig som har ett intresse för mat, matlagning och servering.
Om utbildningen
Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen som arbetar nära gästerna. Du lär dig om livsmedel, matlagning och om måltiden som helhet. Du får också kunskaper i arbetsmiljö, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.
Yrken inom restaurang- och livsmedelsbranschen kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp. Därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.
Arbetsplatsförlagt lärande, APL
I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärarande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde.
APL bidrar till att du utvecklar yrkeskunskaper och får en inblick i yrket du har valt. Det kan också ge dig ett värdefullt kontaktnät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. Under tiden på programmet får du även praktisera i vår egen restaurang, Restaurang Peder.
Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn. Du har goda chanser att få ett arbete direkt efter avslutad gymnasieutbildning.
Lärling i årskurs 3
Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig yrket genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. De två första åren läser du skolförlagt kombinerat med APL-perioder för att lära dig grunderna inom branschen.
Under år 3 studerar du som lärling. Det innebär att du praktiserar tre dagar varje vecka. Du läser teoretiska ämnen två dagar per vecka på plats i skolan.
Plugga vidare
Efter gymnasietiden kan du fortsätta direkt på en yrkeshögskola. Du har möjlighet att välja till kurser under skoltiden för att få en grundläggande högskolebehörighet.
Senast publicerad:
Kontakt
![Porträttbild Rebekka Langerup.](/images/18.bb5041a19022e6c8a921bd6/1718616100155/Rebekka_Langerup.webp)
Rebekka Langerup
Bygg- och anläggningsprogrammet
El- och energiprogrammet
Fordons- och transportprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Industritekniska programmet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
VVS- och fastighetsprogrammet
![Porträttbild av programrektor Josefin Björling](/images/18.193155dc18fa42344d8456f4/1716538896065/josefin-bjorling.webp)
Josefin Björling
Anpassade gymnasieskolan
Hotell- och turismprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Poängplan
Uppdaterad poängplan kommer i början av hösten 2024.