
Restaurang och livsmedelsprogrammet
Mat är verkligen livet! Det här yrkesprogrammet vänder sig till dig som har ett intresse för mat, matlagning och servering.
Om utbildningen
Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedelsbranschen som arbetar nära gästerna. Du lär dig om livsmedel, matlagning och om måltiden som helhet. Du får också kunskaper i arbetsmiljö, service, hygien, näringslära, specialkoster och alkoholservering.
Yrken inom restaurang- och livsmedelsbranschen kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp. Därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.
Arbetsplatsförlagt lärande, APL
I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärarande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde.
APL bidrar till att du utvecklar yrkeskunskaper och får en inblick i yrket du har valt. Det kan också ge dig ett värdefullt kontaktnät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. Under tiden på programmet får du även praktisera i vår egen restaurang, Restaurang Peder.
Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedelssektorn. Du har goda chanser att få ett arbete direkt efter avslutad gymnasieutbildning.
Lärling i årskurs 3
Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig yrket genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. De två första åren läser du skolförlagt kombinerat med APL-perioder för att lära dig grunderna inom branschen.
Under år 3 studerar du som lärling. Det innebär att du praktiserar tre dagar varje vecka. Du läser teoretiska ämnen två dagar per vecka på plats i skolan.
Gymnasiegemensamma ämnen (900p) | Poäng |
---|---|
Engelska nivå 1 | 100 |
Engelska nivå 2 | 100 |
Historia nivå 1a1 | 50 |
Idrott och hälsa nivå 1 | 100 |
Matematik nivå 1a | 100 |
Naturkunskap nivå 1a1 | 50 |
Religionskunskap nivå 1 | 50 |
Samhällskunskap nivå 1a1 | 50 |
Svenska/Sva nivå 1 | 100 |
Svenska/Sva nivå 2 | 100 |
Svenska/Sva nivå 3 | 100 |
Programgemensamma ämnen (500p) | Poäng |
---|---|
Livsmedels- och näringskunskap nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch nivå 1 | 200 |
Måltid och bransch nivå 2 | 100 |
Gymnasiearbete (100p) | Poäng |
---|---|
Gymnasiearbete | 100 |
Individuellt val (200p) | Poäng |
---|---|
Individuellt val | 200 |
Val från skolans utbud.
Inriktning: Kök och servering med yrkesutgång kock (300p) | Poäng |
---|---|
Matlagning nivå 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination nivå 1 | 100 |
Servering nivå 1 | 100 |
Programfördjupning: Kök och servering med yrkesutgång kock (800p) |
---|
Vi jobbar med att ta fram programfördjupningen. |
Inriktning: Kök med yrkesutgång servitris/servitör (300p) | Poäng |
---|---|
Matlagning nivå 1 | 100 |
Mat och dryck i kombination nivå 1 | 100 |
Servering nivå 1 | 100 |
Programfördjupning: Kök med yrkesutgång servitris/servitör (800p) |
---|
Vi jobbar med att ta fram programfördjupningen. |
Lärling från åk 3.
Grundläggande högskolebehörighet är inte obligatoriska kurser. Kurserna kan också användas till kurser inom individuella val.
Med reservation för eventuella ändringar.
Efter gymnasiet
Du kan välja att börja arbeta direkt efter utbildningen utifrån yrkesutgång eller fortsätta mot vidare studier inom högskola/universitet eller yrkeshögskola. Du kan inom ramen för din utbildning läsa de kurser som krävs för att få en grundläggande högskolebehörighet.
Senast publicerad:
Kontakt

Rebekka Langerup
Bygg- och anläggningsprogrammet
El- och energiprogrammet
Fordons- och transportprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Industritekniska programmet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
VVS- och fastighetsprogrammet

Josefin Björling
Anpassade gymnasieskolan
Hotell- och turismprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet