Leende elev iklädd kockkläder står och arbetar i ett kök

Restaurang och livsmedels­programmet

Mat är verkligen livet! Det här yrkes­programmet vänder sig till dig som har ett intresse för mat, matlagning och servering.

Om utbildningen

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedels­branschen som arbetar nära gästerna. Du lär dig om livsmedel, matlagning och om måltiden som helhet. Du får också kunskaper i arbets­miljö, service, hygien, närings­lära, special­koster och alkohol­servering.

Yrken inom restaurang- och livsmedels­branschen kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp. Därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.

Arbetsplats­förlagt lärande, APL

I utbildningen ingår arbetsplats­förlagt lärarande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde.

APL bidrar till att du utvecklar yrkes­kunskaper och får en inblick i yrket du har valt. Det kan också ge dig ett värdefullt kontakt­nät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. Under tiden på programmet får du även praktisera i vår egen restaurang, Restaurang Peder.

Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedels­sektorn. Du har goda chanser att få ett arbete direkt efter avslutad gymnasie­utbildning.

Lärling i årskurs 3

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig yrket genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. De två första åren läser du skolförlagt kombinerat med APL-perioder för att lära dig grunderna inom branschen.

Under år 3 studerar du som lärling. Det innebär att du praktiserar tre dagar varje vecka. Du läser teoretiska ämnen två dagar per vecka på plats i skolan.

Gymnasie­gemensamma ämnen (900p)

Poäng

Engelska nivå 1

100

Engelska nivå 2

100

Historia nivå 1a1

50

Idrott och hälsa nivå 1

100

Matematik nivå 1a

100

Naturkunskap nivå 1a1

50

Religionskunskap nivå 1

50

Samhällskunskap nivå 1a1

50

Svenska/Sva nivå 1

100

Svenska/Sva nivå 2

100

Svenska/Sva nivå 3

100

 

Program­gemensamma ämnen (500p)

Poäng

Livsmedels- och närings­kunskap nivå 1

200

Måltid och bransch nivå 1

200

Måltid och bransch nivå 2

100

 

Gymnasiearbete (100p)

Poäng

Gymnasiearbete

100

 

Individuellt val (200p)

Poäng

Individuellt val

200

Val från skolans utbud.

Inriktning: Kök och servering med yrkesutgång kock (300p)

Poäng

Matlagning nivå 1

100

Mat och dryck i kombination nivå 1

100

Servering nivå 1

100


Programfördjupning: Kök och servering med yrkesutgång kock (800p)

Vi jobbar med att ta fram programfördjupningen.

 

Inriktning: Kök med yrkesutgång servitris/servitör (300p)

Poäng

Matlagning nivå 1

100

Mat och dryck i kombination nivå 1

100

Servering nivå 1

100

 

Programfördjupning: Kök med yrkesutgång servitris/servitör (800p)

Vi jobbar med att ta fram programfördjupningen.

 

Lärling från åk 3.

Grundläggande högskole­behörighet är inte obligatoriska kurser. Kurserna kan också användas till kurser inom individuella val.

Med reservation för eventuella ändringar.

Efter gymnasiet

Du kan välja att börja arbeta direkt efter utbildningen utifrån yrkesutgång eller fortsätta mot vidare studier inom högskola/universitet eller yrkeshögskola. Du kan inom ramen för din utbildning läsa de kurser som krävs för att få en grundläggande högskolebehörighet.

Senast publicerad:

Kontakt

Porträttbild Rebekka Langerup.

Rebekka Langerup

Studie- och yrkesvägledare

Bygg- och anläggnings­programmet

El- och energi­programmet

Fordons- och transport­programmet

Hotell- och turism­programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och livsmedels­programmet

VVS- och fastighets­programmet

Porträttbild av programrektor Josefin Björling

Josefin Björling

Programrektor

Anpassade gymnasieskolan

Hotell- och turism­programmet

Restaurang- och livsmedels­programmet