Gymnasielev i köksmiljö

Restaurang och livsmedels­programmet

Mat är verkligen livet! Det här yrkes­programmet vänder sig till dig som har ett intresse för mat, matlagning och servering.

Om utbildningen

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom de delar av restaurang- och livsmedels­branschen som arbetar nära gästerna. Du lär dig om livsmedel, matlagning och om måltiden som helhet. Du får också kunskaper i arbets­miljö, service, hygien, närings­lära, special­koster och alkohol­servering.

Yrken inom restaurang- och livsmedels­branschen kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp. Därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.

Arbetsplats­förlagt lärande, APL

I utbildningen ingår arbetsplats­förlagt lärarande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbetsplats inom ditt yrkesområde.

APL bidrar till att du utvecklar yrkes­kunskaper och får en inblick i yrket du har valt. Det kan också ge dig ett värdefullt kontakt­nät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. Under tiden på programmet får du även praktisera i vår egen restaurang, Restaurang Peder.

Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom restaurang- och livsmedels­sektorn. Du har goda chanser att få ett arbete direkt efter avslutad gymnasie­utbildning.

Lärling i årskurs 3

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig yrket genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. De två första åren läser du skolförlagt kombinerat med APL-perioder för att lära dig grunderna inom branschen.

Under år 3 studerar du som lärling. Det innebär att du praktiserar tre dagar varje vecka. Du läser teoretiska ämnen två dagar per vecka på plats i skolan.

Gymnasie­gemensamma ämnen (900p)

Poäng

Engelska nivå 1

100

Engelska nivå 2

100

Historia nivå 1a1

50

Idrott och hälsa nivå 1

100

Matematik nivå 1a

100

Naturkunskap nivå 1a1

50

Religionskunskap nivå 1

50

Samhällskunskap nivå 1a1

50

Svenska/Sva nivå 1

100

Svenska/Sva nivå 2

100

Svenska/Sva nivå 3

100

 

Program­gemensamma ämnen (500p)

Poäng

Livsmedels- och närings­kunskap nivå 1

200

Måltid och bransch nivå 1

200

Måltid och bransch nivå 2

100

 

Gymnasiearbete (100p)

Poäng

Gymnasiearbete

100

 

Individuellt val (200p)

Poäng

Individuellt val

200

Val från skolans utbud.

Inriktning: Kök och servering med yrkesutgång kock (300p)

Poäng

Matlagning nivå 1

100

Mat och dryck i kombination nivå 1

100

Servering nivå 1

100


Programfördjupning: Kök och servering med yrkesutgång kock (900p)


Poäng

Färskvaror och delikatess

100

Mat och dryck i kombination nivå 2

100

Matlagning nivå 2-5

100

 

Inriktning: Kök med yrkesutgång servitris/servitör (300p)


Poäng

Matlagning nivå 1

100

Mat och dryck i kombination nivå 1

100

Servering nivå 1

100

 

Programfördjupning: Kök med yrkesutgång servitris/servitör (900p)


Poäng

Barteknik och ansvarsfull alkoholservering

100

Försäljning och kundservice

100

Servering nivå 2-5

700


Lärling från åk 3.

Med reservation för eventuella ändringar.

Efter gymnasiet

Du kan välja att börja arbeta direkt efter utbildningen utifrån yrkesutgång eller fortsätta mot vidare studier inom högskola/universitet eller yrkeshögskola. Du kan inom ramen för din utbildning läsa de kurser som krävs för att få en grundläggande högskolebehörighet.

Senast publicerad:

Kontakt

Porträttbild av studie- och yrkesvägledare Ann-Charlotte Eriksson

Ann-Charlotte Eriksson

Studie- och yrkesvägledare

Estetiska programmet

Hotell- och turism­programmet

Naturvetenskaps­programmet

Restaurang och livsmedels­programmet

Teknikprogrammet

Porträttbild av rektor Johan Lyckaro

Johan Lyckaro

Programrektor

Hotell- och turismprogrammet

Restaurang och livsmedelsprogrammet