Gymnasieelev står böjd över en patientdocka som får sitt blodtryck mätt

Vård- och omsorgs­programmet

Gör dig redo att hjälpa andra! Det här programmet vänder sig till dig som vill arbeta med människor. Omvårdnads­yrken utgår från en människo­syn som betonar människors lika värde, mänsklig värdighet, livs­kvalitet och välbefinnande.

Om utbildningen

Programmet ger dig kunskap inom många olika ämnes­områden, så som medicin, pedagogik, sociologi, psykologi och vårdvetenskap.

Vård- och omsorgs­programmet är ett yrkes­program med goda möjligheter att få ett arbete direkt efter gymnasiet. Du kan arbeta inom exempelvis akut­sjukvård, psykiatri, äldre­boende, hem­tjänst, grupp­boende för människor med funktions­variationer som undersköterska, personlig assistent, skötare, boende­stödjare och stödassistent.

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

Under utbildningen varvas teori med praktik. Utbildningen innehåller minst 15 veckors arbetsplats­förlagt lärarande, APL. Det innebär att delar av utbildningen äger rum på en eller flera arbets­platser där du får arbetslivs­erfarenhet och möjlighet att knyta viktiga kontakter inför framtida jobb.

Vårdarbete innebär ofta att du behöver förflytta dig mellan olika platser. Peder Skrivares skola erbjuder dig därför körkorts­teori och en start med körlektionerna.

Efter gymnasiet

Du kan fortsätta att studera vidare efter avslutad utbildning. På Peder Skrivares skola finns det en struktur att nå grundläggande högskolebehörighet samt särskild behörighet för att exempelvis studera till brandman, sjuksköterska, socionom, polis eller psykolog. Kompletterar du med naturvetenskapligt basår så har du också möjlighet att studera till bland annat apotekare, läkare och veterinär.

VO-collegecertifierad utbildning

Vård och omsorgscollege logotyp.

Peder Skrivares vård- och omsorgs­program är certifierat Vård- och omsorgscollege Länk till annan webbplats., vilket är en kvalitets­stämpel på att utbildningens innehåll har utformats i ett nära samarbete mellan skola och arbetsgivare.

Senast publicerad:

Kontakt

Porträttbild av studie- och yrkesvägledare Anna Junghov

Anna Junghov

Studie- och yrkesvägledare

Anpassade gymnasieskolan

Försäljnings- och service­programmet

Introduktions­programmen

Vård- och omsorgs­programmet

Porträttbild Jenny Andersson.

Jenny Andersson

Från och med 1 augusti 2024.

Programrektor

Ekonomi­programmet

Försäljnings- och service­programmet

Vård- och omsorgs­programmet

Poängplan

Uppdaterad poängplan kommer i början av hösten 2024.