Gymnasieelev sitter bakom ett trumset och ler mot kameran

Estetiska programmet

Plugga och var kreativ på samma gång! Det här är ett högskoleförberedande program där du på skoltid får utveckla ditt intresse och dina färdigheter inom bild, musik eller teater.

Om utbildningen

På estet kommer du att vara kreativ, arbeta själv­ständigt, ta ansvar, ta initiativ och omsätta idéer till praktisk handling. Inom utbildningen kommer du att utveckla färdigheter inom den inriktning du är intresserad av. Du kommer aktivt att medverka i utställningar, konserter och föreställningar.

Skolan erbjuder mycket väl­utrustade lokaler samt behöriga och skickliga lärare. Många av våra lärare är även yrkes­verksamma utanför skolan. Samtidigt som du lär dig praktiska kunskaper läser du de teoretiska kurser du behöver för att söka vidare till flertalet högskole­utbildningar. Vi har även ett stort utbud av valbara kurser som ytterligare kompletterar din behörighet.

Den här inriktningen vänder sig till dig som har ett stort intresse för bild och formgivning, men som också har en önskan att få goda kunskaper för fortsatt utbildning på universitet och högskola.

Du får arbeta med teckning, måleri, foto, skulptur och andra grund­läggande tekniker inom bild och form.

Våra fina salar och ateljéer är rymliga och väl­utrustade. Inriktningen innehåller mycket skapande, med allt från pensel och lera till digitala verktyg. Den ger konst- och kultur­upplevelser att tolka och inspireras av och du utvecklar din förståelse av kvalitet och kommunikation genom diskussion om egna och andras arbeten.

Musikinriktningen vänder sig till dig som brinner för musik och vill utveckla och bredda ditt musikaliska kunnande. Kanske siktar du på en karriär inom musiken eller kommer du att ha den som ett stort och livslångt intresse. På PS får du kvalificerad individuell undervisning på dina instrument och får chansen att spela ihop med andra som är lika intresserade av musik som du.

I undervisningen kommer du att möta, spela och uppleva musik från olika tider och kulturer och framträda med denna i olika sammanhang inför publik.

Musik är en kreativ inriktning med en kombination av praktik och teori. I ämnen som gehörs- och musiklära samt arrangering och komposition får du genom praktiska övningar och teori möjlighet att få en verklig förståelse av musiken som konstform. I andra ämnen såsom ensemble och musik­produktion får du spela, skriva, arrangera och producera musik.

Teater­inriktningen vänder sig till dig som vill stå inför en publik och vill använda din kreativitet och fantasi i kommunikationen med dem. På inriktningen får du lära dig om skådespeleri, gestaltning, manus­arbete, röst och rörelse, scenografi, regi, kostym, mask, ljud, ljus, musik och marknads­föring. Du får också en fördjupning i skådespelar­konst och tränar på att skapa och leda egna produktioner.

Inriktningen ger en bra grund för vidare studier inom skådespeleri och olika yrken inom teater. Du får även ett själv­förtroende i att stå inför en publik, vilket du kan ha nytta av i många yrken.

På teater­inriktningen lär du dig att göra en pjäs från idé till färdig föreställning. Du utvecklar din kreativitet och fantasi med hjälp av improvisationer och lär dig använda kroppen och rösten i sceniska uttrycks­medel. Du får även arbeta med olika teater­stilar och att samarbeta i en grupp.

Efter gymnasiet

Efter avslutad utbildning kan du söka till yrkeshögskola och högskole­utbildningar både inom och utanför det estetiska området. Exempel på utbildningar är arkitekt, designer, DJ, fotograf, jurist, ljud­tekniker, lärare, manus­författare, musiker, sjuk­sköterska, skådespelare, med flera.

Senast publicerad:

Kontakt

Porträttbild av studie- och yrkesvägledare Ann-Charlotte Eriksson

Ann-Charlotte Eriksson

Studie- och yrkesvägledare

Barn- och fritids­programmet

Estetiska programmet

Naturvetenskaps­programmet

Teknikprogrammet

Porträttbild av programrektor Lars Kyllergård

Lars Kyllergård

Programrektor

Barn- och fritids­programmet

Estetiska programmet

Samhälls­vetenskapliga programmet

Poängplan

Uppdaterad poängplan kommer i början av hösten 2024.