Gymnasieelev dukar ett bord i en restaurang

Hotell- och turism­programmet

Det här är ett program som vänder sig till dig som är intresserad av att jobba med människor, social, framåt och positiv. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom turism, hotell och konferens­verksamhet.

Om utbildningen

Under utbildningen utvecklar du dina kunskaper inom service, konferens, besöks­näring, evenemang, bemötande och entreprenörskap. Du får lära dig om service, bemötande, kommunikation, försäljning, språk och resande. Utbildningen ger dig också kunskaper om branschen, både nationellt och internationellt.

Yrken inom hotell och turism kräver att du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp. Därför ingår det i utbildningen att du får utveckla din förmåga att arbeta i grupp, ta initiativ, vara lyhörd och arbeta självständigt.

Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta inom hotell- och turist­branschen som exempelvis konferens­värd, hotell­receptionist eller guide.

Arbetsplats­förlagt lärarande, APL

I utbildningen ingår det arbetsplats­förlagt lärande, APL. Det betyder att du under minst 15 veckor kommer att jobba på en arbets­plats inom ditt yrkes­område.

APL bidrar till att du utvecklar yrkes­kunskaper och får en inblick i yrket du har valt. Det kan också ge dig ett värdefullt kontakt­nät inför framtiden och ett arbete efter dina studier. Vi har ett nära samarbete med branschen där du kommer träffa många erfarna människor som jobbat många år inom hotell och turism.

Lärling i årskurs 3

Att vara lärling innebär en unik möjlighet att lära sig yrket genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan. De två första åren läser du skolförlagt kombinerat med APL-perioder för att lära dig grunderna inom branschen.

Under år 3 studerar du som lärling. Det innebär att du praktiserar tre dagar varje vecka. Du läser teoretiska ämnen två dagar per vecka på plats i skolan.

Plugga vidare

Efter examen kan du fortsätta studera. Du kan inom ramen för din utbildning läsa de kurser som krävs för att få en grundläggande högskole­behörighet.

Senast publicerad:

Kontakt

Porträttbild Rebekka Langerup.

Rebekka Langerup

Studie- och yrkesvägledare

Bygg- och anläggnings­programmet

El- och energi­programmet

Fordons- och transport­programmet

Hotell- och turism­programmet

Industritekniska programmet

Restaurang- och livsmedels­programmet

VVS- och fastighets­programmet

Porträttbild av programrektor Josefin Björling

Josefin Björling

Programrektor

Anpassade gymnasieskolan

Hotell- och turism­programmet

Restaurang- och livsmedels­programmet

Poängplan

Uppdaterad poängplan kommer i början av hösten 2024.