Sök

Utveckla mötesplatser på landsbygd

människor som går i grupp på en landsbygd mot kameran

Hamn- och gatuförvaltningen har investeringspengar för ett antal år framåt för att utveckla mötesplatser i serviceorter* och på landsbygden.

Målet med projekten är att i dialog med lokala grupper ta fram förslag och genomföra förbättringar av utemiljöer. Projekten ska bidra till ökad sammanhållning och ökad attraktivitet i samhället.

Sista dag att ansöka om 2020 års pengar har passerat. Ansökan för 2021 öppnar i början av nästa år och den gör du i vår e-tjänst Mötesplatser serviceorter och landsbygd Länk till annan webbplats..

Vad krävs av den som söker?

Förutsättningarna för att få ta del av investeringspengarna är följande:

  • att det finns ett lokalt initiativ och engagemang
  • att det finns en organiserad grupp som mottagare av projektet
  • att förbättringen av utemiljön skapar ett mervärde för orten
  • att mötesplatsen ligger på kommunal mark eller mark med kommunal nyttjanderätt
  • att det från början finns avtal på vem som på sikt ska sköta underhållet av platsen

Kommunen är huvudman för genomförandet av projektet och utser en projektledare. Varje år prioriteras åtgärder i en till tre orter.

Genomförda projekt

På spåret i Tvååker

Sommaren 2018 invigdes en central mötesplats i Tvååker med torg, lekplats med tågtema, park och toalettbyggnad. Parken heter På spåret.

Carussodammen i Sibbarp

I dialog med vägföreningen har vi rustat upp mötesplatsen vid Carussodammen. Den nya mötesplatsen invigdes på nationaldagen den 6 juni 2018.

Valinge mötesplats

I Valinge har vi i dialog med bygdelaget tagit fram ett vindskydd, klätternät och en grillplats i anslutning till lekplatsen invid kyrkan.

Trollskog i Gunnarsjö

En ny mötesplats ersätter den tidigare lekplatsen i området intill Gunnarsjö kyrka. Mötesplatsen ligger vackert intill en skogsslänt och två trätroll välkomnar varmt alla besökare. Det finns en grillplats med en öppen paviljong som ger sol-, regn- och vindskydd. Det finns även en plan gräsyta där man kan spela fotboll eller ordna fester och evenemang som till exempel loppis.
Ritning över området Pdf, 134 kB, öppnas i nytt fönster. 

Grönska i Bua

Vid platsen för en ny bussvändslinga i Bua har en park anlagts med nya träd, oxelhäck, planteringar och bänkar. 

Mötesplats i Skällinge

En central plats som idag är avställd väg-/asfaltsyta nära kyrkan har gjorts iordning för att bli finare, grönare och mer attraktiv. 

Informationskarta i Kungsäter och Gunnarsjö

I Kungsäter och Gunnarsjö har vi bekostat en karta över trakten som visar på intressanta platser att besöka. Dessutom fick orten hjälp med viss belysning och med bättre beläggning på stigarna i den s.k. Rhododendrondalen. 

Ekparken i Rolfstorp

I Rolfstorp har vi i samverkan med Vi i Rolfstorp färdigställt en park nära ortens affär, den s.k. Ekparken. Parken har belysning mot en ståtlig gammal ek, bänkar, grillplats och mjuka vallar. 

* Serviceort = Tvååker, Rolfstorp/Skällinge, Kungsäter, Veddige, Bua och Väröbacka/Limabacka


ikon

Kontakta oss

Varberg direkt

0340-880 00

varbergdirekt@varberg.se

 

Öppettider
Måndag-onsdag 08.00-17.00
Torsdag 08.00-18.00
Fredag 08.00-16.00

 

Självservice & blanketter