Klagomål inom förskolan och skolan
Har du klagomål på verksamheten i förskolan, fritidshemmet, grundskolan, gymnasieskolan eller vuxenutbildningen? Det är viktigt att du berättar för oss om du tycker att något inte fungerar.
Har du istället generella synpunkter eller frågor som rör kommunen? Då ska du lämna dessa till Varberg direkt (Kontakta oss).
Vad är ett klagomål?
Ett klagomål är i det här fallet när du inte är nöjd med saker som har med förskolan eller skolan att göra. Det kan till exempel vara:
- Hur du eller någon annan blir behandlad
- Hur versamheten fungerar eller utbildningen genomförs.
Vad som "räknas" som ett klagomål är individuellt. Varje enskild person har rätt till sin upplevelse, och det är denna upplevelse som gäller vid anmälan om klagomål. Den enskilde personen bestämmer själv om den vill lämna ett klagomål eller inte.
Hur du lämnar klagomål
Du lämnar klagomål enligt följande process. Börja med steg 1 och gå vidare till nästa steg om du inte är nöjd med det svar du fått eller eventuella åtgärder som gjorts.
Kontakta ansvarig personal eller rektor på skolan. Du kan antingen fylla i en blankett för klagomålsanmälan Länk till annan webbplats. och lämna in, eller prata med dem om problemet. I de fall ett klagomål har lämnats in muntligen, kommer det att dokumenteras skriftligt av den personal eller rektor du pratat med.
Kontakta skolans huvudman. För kommunala skolor är detta den ansvariga förvaltningen och för fristående skolor är det friskolans styrelse.
För att lämna ett klagomål fyller du i en blankett för klagomålsanmälan Länk till annan webbplats. och skickar med post till huvudmannen för skolan som problemet gäller.
Kontakta Skolinspektionen om du behöver ta ärendet vidare. De agerar tillsynsmyndighet för alla skolor i Sverige, och kan starta en utredning. Du kommer i kontakt med dem genom att lämna uppgifter om missförhållanden i skolan (skolinspektionen.se) Länk till annan webbplats..
Fristående verksamheter
För fristående förskolor och pedagogisk verksamhet i Varberg har förskole- och grundskolenämnden ett tillsynsansvar. Det betyder att klagomål som rör dessa verksamheter kan lämnas in till förskole- och grundskoleförvaltningen.
Har du klagomål på fristående grundskola, fritidshem eller gymnasieskola? Då ska du i första hand vända dig direkt till den chef eller rektor som är ansvarig för verksamheten. Du kan också vända dig till Skolinspektionen.
Hur vi hanterar inlämnade klagomål
Efter att du lämnat in ett klagomål meddelar vi dig när ärendet har registrerats hos oss. Därefter påbörjas en utredning av ansvarig chef eller handläggare på skolan alternativt hos huvudmannen. Så fort utredningen är klar återkopplar vi med svar till dig.
Alla inlämnade klagomål (oavsett om de lämnats muntligt eller skriftligt) dokumenteras tillsammans med dess utredning och svar i ett av kommunens diariesystem. Handlingarna kan sedan begäras ut, men innan vi lämnar ut något görs alltid en sekretessprövning.
Senast ändrad: