För dig som behöver eller har god man eller förvaltare

Har du eller en anhörig en sjukdom eller en funktionsnedsättning som gör att det är svårt att betala räkningar och söka olika insatser? Då kan du ansöka om en god man eller förvaltare.

En god man eller förvaltare har i uppdrag att ta tillvara dina juridiska och ekonomiska rättigheter. Du kallas för huvudman när du har god man eller förvaltare. Ett godmanskap kan bestå av en eller flera av dessa delar:

  • "Bevaka rätt": innebär att god man eller förvaltare kan hjälpa dig med ansökningar till myndigheter, överklagande, deklarera, ingå avtal med mera.
  • "Förvalta egendom": innebär att god man eller förvaltare kan hjälpa dig att sköta din ekonomi och hjälpa dig att betala dina räkningar.
  • "Sörja för person": innebär att god man eller förvaltare kan hjälpa dig att bevaka dina personliga intressen och se till så att du har det du behöver i ditt boende och att du får den vård som du behöver. God man kan exempelvis hjälpa dig att hålla kontakten med boende och sjukvård om de insatser som du behöver.

Skillnaden mellan en god man och en förvaltare

En god man kan ge goda råd och förslag, men det är du som huvudman som själv tar besluten. Du som har hjälp av en god man har fortfarande rätt att fatta egna beslut och du får själv skriva under avtal och bestämma över dina pengar. En god man ska vara överens med dig innan han eller hon gör ett ärende åt dig. Därför är det viktigt att du och din gode man noga diskuterar dina önskemål och behov av hjälp och stöd. En god man gör sitt uppdrag på sin fritid, när han eller hon inte arbetar. Det är viktigt att du och din gode man bestämmer när och hur ni ska hålla kontakten med varandra.

En förvaltare har rätt att ensam ha hand om din egendom och att representera dig i ärenden som har med dig och din egendom att göra. Förvaltaren behöver inte ha ditt sametycke till rättshandlingar. Det är tingsrätten som beslutar om du ska ha en förvaltare. Tingsrätten utser bara en förvaltare i undantagsfall och för personer som inte kan ta hand om sig själva eller sin egendom.

Läs mer om vad det innebär att ha en god man eller förvaltare hos Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare Länk till annan webbplats..

Ansök om att få god man eller förvaltare

För att du ska kunna få hjälp av en god man eller förvaltare måste du ha fyllt 18 år.

Du ansöker genom att fylla i blanketten ock skicka den till oss tillsammans med ett läkarintyg, som fylls i på en särskild blankett från Socialstyrelsen. Kontakta din närmaste vårdcentral för detta. Handlingarna skickar du till oss på överförmyndarnämnden.

Ansökan om god man eller förvaltare kan göras av dig som behöver god man eller förvaltare, alternativt din make eller maka, sambo, registrerad partner, barn, syskon eller överförmyndare.

Kontakt
Överförmyndare i väst
Besöksadress: Engelbrektsgatan 15

Tillfällig god man

Det finns situationer som kräver en tillfällig god man. Detta kan exempelvis vara när en god man inte kan företräda dig som huvudman på grund av intressekonflikt (ex delaktig i samma dödsbo) eller om en förmyndare och en minderårig är delaktiga i samma dödsbo. En ansökan görs då till överförmyndarnämnden som fattar beslut i sådana ärenden.

Arvode till god man eller förvaltare

Din inkomst och dina tillgångar avgör om du själv eller kommunen ska betala ersättning till din gode man. Huvudregeln är att det är du som huvudman som själv ska betala arvodet till god man eller förvaltare. Det ingår i gode mannens eller förvaltarens uppdrag att planera och budgetera så att du har medel att betala arvodet.

Att ha god man brukar kosta mellan 14 000-18 000 kr/år. Ibland kan det kosta mer. Kostnaden beror på vad gode mannen gör och vilken hjälp du behöver. Den gode mannen får betalt för uppdraget och ersättning för utgifter som exempelvis bilresor, telefon eller brevporto. Du kan läsa mer om arvode till god man eller förvaltare här.

Om du inte längre behöver god man eller förvaltare

Om du inte längre behöver god man eller förvaltare kan du själv eller tillsammans med din gode man eller förvaltare skriva till tingsrätten. Du ansöker då om att godmanskapet alternativt förvaltarskapet för dig ska upphöra helt och hållet eller till viss del.

Publicerad den:

Senast Ändrad: