God man för ensamkommande barn

Ett ensamkommande barn är en person under 18 år, utan uppehållstillstånd, som kommer till Sverige utan vårdnadshavare eller någon annan som kan anses ha trätt i vårdnadshavarens ställe.

Dessa barn ska enligt lag få en god man förordnad för sig. Överförmyndarnämnden förordnar gode män för ensamkommande barn boende i kommunen och utövar tillsyn över de gode männen.

Som god man för ett ensamkommande barn företräder du barnet i förmyndares och vårdnadshavares ställe. Det betyder att du ansvarar för barnets personliga förhållanden och för barnets rättsliga angelägenheter. Du som god man ska ha den samlade kunskapen om barnets situation och kunna företräda barnet gentemot Migrationsverket, socialtjänst, boende och andra. Du som god man som bestämmer hur barnets tillgångar ska användas och ser till att barnets dagersättning används till det som är nödvändigt för barnet.

Bli god man för ensamkommande barn

Om du vill bli god man för ensamkommande barn kan du läsa mer hur du går tillväga för att ansöka på sidan Bli god man eller förvalatare.

Uppdraget som god man för ensamkommande barn

Det är viktigt att känna till att en god man inte är en myndighetsperson. Det betyder att du som god man inte representerar någon myndighet utan endast företräder barnet. Generellt kan man säga att du som god man ska se till att barnet får det stöd som barnet behöver och har rätt till under sin första tid i Sverige.

Till skillnad från en förälder ska du som god man för ensamkommande barn inte fysiskt sörja för barnets dagliga omvårdnad och tillsyn. Det ansvaret har istället boendet där barnet vistas (exempelvis familjehem, asylboende eller HVB-hem).

Vad ingår i uppdraget?

Uppdraget som god man för ensamkommande barn är mycket brett och kan se ut på många olika sätt beroende på barnets behov, bakgrund, förutsättningar och vilja. Det är viktigt för en dig som god man att veta var gränserna för uppdraget går för vad som ingår och inte i uppdraget.

Exempel på uppgifter i ett godmanskap för ensamkommande barn:

  • Ansöka om uppehållstillstånd hos Migrationsverket
  • Hjälpa barnet och närvara i samband med utredningar hos Migrationsverket och socialnämnden
  • Närvara vid förhör hos polis och åklagare om barnet utsatts för brott eller gjort sig skyldig till brott
  • Planera barnets utbildning, besluta i frågor som skolgång, skolresor, ansöka om studiebidrag samt delta i utvecklingssamtal
  • Besluta om var barnet ska bo
  • Medverka till kontakt med föräldrar, släktingar och eventuell återförening
  • Hjälpa barnet att få kontakt med hälso- och sjukvård vid behov
  • Förvalta eventuella tillgångar
  • Ansöka om stöd enligt socialtjänstlagen
  • Medverka till att teckna hyreskontrakt innan barnet fyllt 18 år om eget boende är det bästa för barnet

Exempel på vad som inte ingår i uppdraget:

  • Sköta den dagliga omvårdnaden och tillsynen av barnet, exempelvis att se till att barnet går till skolan och hjälpa till med läxor.
  • Försörja barnet. Det är inte tillåtet att sammanblanda gode mannens och barnets ekonomi eller att skuldsätta barnet. Gode mannen får inte heller förskottera barnets utgifter.
  • En god man har inget skadeståndsansvar om barnet förstör eller skadar inredning, lånade datorer eller dylikt.
  • Skicka pengar till barnets anhöriga. Dagersättning ska täcka kostnader för kläder och skor, fritidsaktiviteter, hygienartiklar samt täcka utgifter för hälso- och sjukvård, tandvård och läkemedel. Barnbidrag och studiebidrag är en ersättning som ska tillfalla den som har den faktiska vårdnaden om barnet. Det är alltså inte den unges pengar. Gode mannen är skyldig att se till att de ersättningar som barnet får, faktiskt användas på ett sådant sätt som angetts.
  • Öppna barnets post. Varken god man, boendepersonal eller familjehemmet har rätt att öppna barnets post. Barnet måste lämna en fullmakt till den som bör vara med vid öppnandet.
  • Skjutsa barnet till och från olika aktiviteter eller besök, till exempel till sjukhus, tandläkare och olika fritidsaktiviteter.
  • Handla åt barnet, till exempel mat eller kläder.
  • Ingripa vid bråk eller andra konflikter på boendet.
  • Företräda barnet vid den rättsliga prövningen av asylfrågan. Det är det offentliga biträdet som fått uppdraget att företräda barnet i asylärendet. Gode mannen bör inte själv agera genom att skicka in skrivelser till eller kontakta migrationsdomstolarna. Gode mannen bör dock ha en nära kontakt med biträdet.
  • Ansöka om barnets föräldrar ska komma till Sverige. Vare sig gode mannen eller barnet har behörighet att företräda föräldrarna.

Lyssna på barnet

Det är ytterst viktigt att du som gode mannen lyssnar på barnet och ger barnet tillfälle att säga sin mening i saker som rör honom eller henne. Genom att lyssna på barnet skapar du bra förutsättningar för att kunna utföra ditt uppdrag på ett bra sätt. Om du inte lyssnar på barnet som du företräder är det svårt att veta vad som är rätt för honom eller henne.

Redovisning och arvode

Som god man för ensamkommande barn är du skyldig att redovisa ditt uppdrag samt din hantering av barnets ekonomi till överförmyndarnämnden.

I de flesta fall har ett ensamkommande barn varken tillgångar eller skulder då barnet kommer till Sverige. I dessa fall beslutar överförmyndarnämnden om att du som gode man får lämna in förenklade redovisningar efter det att förteckningen är granskad. I anslutning till att du som god man redovisar ditt uppdrag till överförmyndarnämnden begär du som god man också arvode för den aktuella perioden. Att begära arvode för ditt uppdrag är frivilligt.

Om barnet under uppdragets gång får ytterligare tillgångar (utöver de vanliga ersättningarna såsom CSN eller dagersättning) måste du som god man uppmärksamma överförmyndarnämnden på detta.

Observera att du inte behöver inkomma med en förteckning om du tagit över ett uppdrag från någon annan (byte av god man).

Läs mer om arvode för dig som god man för ensamkommande på sidan Arvodesregler.

Tolk

Vid ditt första besök med barnet anlitar du som god man en tolk. Att använda tolk är en möjlighet för dig att lära känna barnet och för barnet att få bättre förtroende för dig. Om du efter första besöket med barnet fortsatt är i behov av att anlita en tolk gör du det via en tolkförmedling. Uppgifter om detta får du i samband med ditt första uppdrag. Vid beställning av tolk ska barnets dossiernummer eller födelsedata (år månad dag) samt barnets förnamn och efternamn uppges.

Om ett barn försvinner

På initiativ av regeringen har larmnumret 116 000 för försvunna barn tagits i drift. Syftet är att anhöriga (och även gode män och särskilt förordnade vårdnadshavare för ensamkommande barn) ska få kontakt med polis och andra myndigheter. Larmnumret är kostnadsfritt och tillgängligt dygnet runt. Numret går också att ringa oavsett i vilket EU-land du befinner dig. SOS Alarm ska dygnet runt ta emot samtal om försvunna barn och vidarebefordra samtalen till ansvariga myndigheter.

Uppdragets upphörande

När upphör godmanskapet och vad händer om barnet får stanna i Sverige?

När barnet fyller 18 år

När barnet fyller 18 år blir det myndigt utifrån svenska förhållanden sett. Godmanskapet upphör då automatiskt och ditt uppdrag som god man avslutas samtidigt. Det är viktigt att diu som god man i god tid informerar barnet om att godmansuppdraget upphör på barnets 18-årsdag.

Föräldrarna kommer till Sverige

När föräldrarna kommer till Sverige och barnet återförenas med sin familj ska godmanskapet upphöra. Migrationsverket (MIG) skickar ut en notis om att barnet har återförenats med sina föräldrar till överförmyndarnämnden samt till dig som god man, därefter fattar överförmyndarnämnden beslut om att godmanskapet ska upphöra. Du som god man kvarstår alltså fram till beslutet om upphörande.

Barnet får permanent uppehållstillstånd - särskilt förordnad vårdnadshavare beslutas

Om barnet har fått permanent uppehållstillstånd ska socialnämnden se till att barnet får en särskilt förordnad vårdnadshavare. Det är ett beslut som fattas av Tingsrätten. Du som god man blir kvar i uppdraget och får utföra vårdnadshavarens uppgifter tills dess att Tingsrätten fattat sitt beslut. Under denna tid får du som god man se till att barnet blir folkbokfört, ansöka om ID-kort, öppna bankkonton samt eventuellt ansöka om främlingspass eller resedokument. Socialtjänsten svarar på frågor som rör vårdnadshavarens uppgifter. Om barnet inom kort (ett par månader) efter beviljat uppehållstillstånd blir myndigt kan du stå kvar som god man till myndighetsdagen.

Barnet avviker

Om barnet rymmer/avviker kvarstår gode mannen i 3 månader. Har barnet inte hittats/gett sig till känna efter det så avslutas godmanskapet via ett beslut från överförmyndarnämnden.

Barnet får ett avslag

Om barnet får ett avslag på sin ansökan om asyl ska du som god man följa med på ett återvändarsamtal hos Migrationsverket. Du som god man diskuterar också med barnet och ombudet om beslutet ska överklagas. Du som god man håller därefter kontakt med Migrationsverket för att bevaka och förhöra dig om att barnets hemresa blir så bra som möjligt. När barnet har lämnat landet så avslutas godmanskapet.

Barnet varaktigt lämnar landet

Om barnet varaktigt lämnar Sverige avslutas ditt uppdrag som god man. Med varaktigt menas att det kan bevisas av Migrationsverket eller Polisen att barnet har lämnat Sverige.

Publicerad den:

Senast Ändrad: