Sök

Ekonomiskt bistånd (socialbidrag)

Om du inte kan försörja dig genom egen inkomst, exempelvis lön, sjukpenning eller a-kassa och saknar egna tillgångar, så kan du ansöka om ekonomiskt bistånd. På denna sida finner du information om vem som kan få ekonomiskt bistånd, hur du ansöker och vad som händer sen.

Vad är ekonomiskt bistånd?

Ekonomiskt bistånd är ett behovsprövat, ekonomiskt stöd som du ansöker om månadsvis hos kommunens socialtjänst. Stödet riktar sig till dig som inte kan försörja dig genom egen inkomst och som saknar tillgångar. Stödet är enbart utformat för att täcka ditt mest grundläggande behov som kostnader för mat, boende med mera.

Vem kan få ekonomiskt bistånd?

Du som bor eller vistas i Varberg och som inte har tillräckligt med egna inkomster, pengar eller tillgångar kan söka ekonomiskt bistånd.

Hur söker du ekonomiskt bistånd?

Oftast krävs ett möte mellan dig och en handläggare. Boka en tid genom att ringa till mottagningstelefonen 0340-88 900 (telefontid vardagar 10.00-12.00). Där får du tala med en handläggare om din situation och du får veta om du har rätt till ekonomiskt bistånd.  

Ansökan – så går det till

Vad händer efter att du ringt oss?

Om du erbjuds en besökstid kommer en ansökningsblankett bli hemskickad till dig som du kan besvara, skriva under och ta med till ditt besök hos din handläggare.  Det går enklare och fortare om alla uppgifter i blanketten är ifyllda

Du som är arbetslös och söker ekonomiskt bistånd kommer även att få träffa en arbetsmarknadssekreterare.

Utredning

Under besöket går du  och din handläggare igenom din blankett och pratar kring dina sätt att försöka lösa din situation. Ni jämför dina utgifter med dina inkomster månad för månad. Ni pratar även om dina egna förutsättningar och du får en planering att följa. Varje månad behöver du skriva en ny ansökan, ofta på en enklare blankett.

Du kan själv göra en provberäkning genom att klicka nedan och fylla i dina uppgifter.

Räkna själv ut om du har rätt till ekonomiskt bistånd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rätten till ekonomiskt bistånd  - lagar, regler och villkor

Beslut

Efter utredning får du ett skriftligt beslut. Om du beviljas ekonomiskt bistånd betalas pengarna oftast ut via ditt bankkonto.

Överklagan

Med varje avslagsbeslut får du information om hur du överklagar ett beslut som du inte är nöjd med.

ikon

Kontakta oss

Vuxenenhetens mottagningstelefon

0340-889 00

Telefontid: vardagar 10.00-12.00

Varberg direkt

Självservice & blanketter