Hamnens historia

  Bilden ovan med kranen och kolhögarna är 80 år gammal. Hamnen i Varberg har förändrats och utvecklats ända sedan medeltiden. Nu väntar den största förändringen, när hamnverksamheten ska flytta och hela området bli stad.

  Vill du veta mer om vad som hänt i Varbergs hamn sedan 1700-talet? 
  Då kan du klicka här Pdf, 323.9 kB. (Pdf, 323.9 kB) och läsa en text som är författad av lokalhistoriker Gunnar Carlsson. Hur har hamnen vuxit? Varför stod här hundratals folkabubblor på 60-talet? Varför flyttade sjökapten Gustaf Magnusson hit? Du får svar på det mesta! Men börja gärna med att scrolla ner på sidan och  titta på de gamla bilderna, och känn historiens vingslag.

  Varma bad i hamnen

  Ändra fram till mitten av 20-talet låg Varbergs varmbadhus mittemot kallbadhuset. På bilden är det träbyggnaden till höger, med det fina tornet. I bakgrunden skymtar Börjessons sädesmagasin. Bilden är från 1890-talet.

  Unga arbetare

  I hamnens norra del låg Varbergs Stenkärlsfabrik. Här tillverkades krukor och kärl, som transporterades med tåg inåt landet. Vid krigsutbrottet 1939 gick det inte att importera råvaror längre och verksamheten lades ner. Undrar hur gamla pojkarna på bilden är?

  "Hoken" i hamnen

  Kajen med sin "krok" i änden fick snabbt namnet "Hoken".
  Byggnaderna i mitten tillhörde grosshandlare Nordblom.
  Till höger ligger upplag och fiskhandlare.
  Bilden är tagen 1932.

  Bomull i stora lass

  Här lossas bomullsbalar på 1950-talet. Lasten ska med största sannolikhet vidare med järnväg till ett bomullsväveri i Sjuhäradsbygden. 
  Textilindustrins behov var en stor anledning till att järnvägen till Borås byggdes. 

  Finbesök

  Maltesholm på besök och Varbergarna strömmar till: till fots, på cykel och - i bil!Fram till terrorattacken mot New York den 11 september 2001 var hamnområdet öppet för allmänheten. Numera krävs särskilt tillstånd för att vistas där.
  Bilden är tagen på 50-talet.

  Full fart i hamnen

  På 60-talet rusar allt i höjden (och timret ligger farligt nära kajen...) Fiskebåten Valencia är klar att gå ut på tur med fritidsfiskare. 
  Längst upp till höger skymtar nybyggda PLM-silon med glasråvara till Limmareds Glasbruk.

  Bubblor, bubblor, bubblor!

  På 60-talet var Varbergs hamn importhamn åt Volkswagen. Som mest importerades 15 300 bilar på ett år.  Hamnområdet var fullt av färgglada splitter nya bubblor. 

  Fiskaren Magnusson

  Gustav Magnusson från Helsingborg kom hit på 1880-talt för att lära ut moderna fiskemetoder. Det slutade med att han startade skeppshandel och stuveri - idag är Magnusson Shipping Varbergs ledande skeppsmäkleri. Bilden är tagen på 60-talet, bakom nuvarande fäjeläge.  

  Vill du läsa mer Varbergshistoria? Då kan du besöka sidan som handlar om järnvägen.

  Publicerad den:

  Senast Ändrad: