Eget avlopp

Enskilda avlopp, små avlopp, är ett begrepp som omfattar olika typer av avloppsanläggningar. De anläggs där det inte finns något kommunalt avloppsnät att ansluta till.

Det vatten vi använder i våra hushåll blir under användandet förorenat och måste tas omhand och renas innan det släpps ut i naturen. Vattnet kan innehålla bland annat näringsämnen, organiskt material, bakterier och virus - föroreningar som kan ge negativa effekter om de kommer ut i vattenmiljön.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen arbetar med att handlägga ansökningar om tillstånd/anmälningar för enskilda avlopp. Förvaltningen arbetar också med att inventera befintliga avloppsanläggningar i kommunen och se till så att bristfälliga anläggningar åtgärdas.

Lagkrav för små avlopp

Utsläpp av avloppsvatten regleras i miljöbalken och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Enligt miljöbalken ska avloppsvatten avledas och renas eller tas omhand så att inte olägenhet för människors hälsa eller miljön uppkommer.

Sedan 1969 har det ställts krav på mer rening än enbart slamavskiljning. Du som fastighetsägare med en enskild avloppsanläggning är ansvarig för att lagkraven uppfylls.

Små avloppsanläggningar - Avlopp och dricksvatten - Havs- och vattenmyndigheten (havochvatten.se) Länk till annan webbplats.

Befintliga avloppsanläggningar

Om du har en slamavskiljare, sluten tank, minireningsverk eller annan enskild avloppsanläggning så ska den tömmas genom Vivab.

Tömning av slam (vivab.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du funderar över om ditt enskilda avlopp är en väl fungerande anläggning eller om det behöver åtgärdas kan du börja med ta hjälp av Avloppsguiden via länken nedan. Om du är osäker, kontakta miljö- och hälsoskyddsförvaltningen!

Start - Avloppsguiden Länk till annan webbplats.

Förändra eller anlägga nytt avloppssystem

Vid nyanläggning av små avlopp eller förändringar av befintliga enskilda avlopp krävs att du ansöker om tillstånd eller gör en anmälan till miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Förbud för eget avlopp inom vattenskyddsområden

I flera av kommunens vattenskyddsområden är det förbud att inom den primära skyddszonen anlägga en enskild avloppsanläggning. För att läsa föreskrifterna för ett speciellt vattenskyddsområde se Vivabs webbplats.

Vattenskyddsområde (vivab.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Använd vår e-tjänst för att:

  • ansöka om inrättande av avloppsanläggning för vattentoalett (WC) + bad-, disk-, och tvättvatten (BDT)
  • ansöka om inrättande av sluten tank för vattentoalett (WC)
  • anmäla inrättande av avloppsanläggning för bad-, disk-, och tvättvatten (BDT)
  • anmäla ändring av befintlig avloppsanläggning.

Så går processen till

Vid frågor, ändringar eller avsteg från ansökan kan ni kontakta oss via kommunens kontaktcenter Varberg direkt.

Läs på

Läs igenom informationsbroschyren nedan och titta in på Avloppsguiden, där hittar du mycket och viktig information.

Guide för små avloppsanläggningar Pdf, 411.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Avloppsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kontakta Varberg direkt och entreprenör

För information om ansökningsprocessen kontakta Varberg direkt. Kontakta även en entreprenör som kan hjälpa dig att ta fram ett förslag på hur anläggningen ska utformas.

Flödesschema små avloppsanläggningar Pdf, 215 kB, öppnas i nytt fönster.

Gör ansökan/anmälan

Gör din ansökan/anmälan om enskilt avlopp via e-tjänsten. Kontrollera att du fått med alla uppgifter och bilagor som efterfrågas, då går handläggningsprocessen fortare.

Tänk på att ansöka i god tid. Innan anläggningsarbetet kan påbörjas ska du ha ett beslut från miljö- och hälsoskyddsnämnden. För handläggning av ansökan eller anmälan tar vi ut en avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige.

Om du inte har möjlighet att använda e-tjänsten finns fortfarande blanketter för infiltration, markbädd och reningsverk via e-tjänstlänken.

När ansökan/anmälan kommit in får du en bekräftelse. Om ansökan/anmälan inte är komplett ber vi dig skicka in det som saknas.

En handläggare bokar tid för ett möte

En handläggare på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen kontaktar dig för att boka en tid för att komma ut och besöka dig på fastigheten i samband med att en markundersökning (provgrop) genomförs. Eventuellt behövs en siktanalys för att få en uppfattning om förutsättningarna. En lägesbedömning görs utifrån förutsättningarna på just din fastighet.

Remisser skickas ut till berörda

Eventuella remisser skickas ut till berörda (till exempel grannar) och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen granskar ärendet.

Du får ett beslut från miljö- och hälsoskyddsnämnden

När din ansökan/anmälan är behandlad får du ett beslut från miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Om anordningen bedöms uppnå de krav på rening som gäller vid fastigheten blir beslutet positivt och anläggningsarbetet kan påbörjas när beslutet vunnit laga kraft (efter fem veckor).

Om anordningen däremot inte bedöms uppfylla reningskraven ges du möjlighet att föreslå en annan lösning, om detta inte görs får ansökan/anmälan avslag.

Skicka in utförandeintyg

Du får tillsammans med ditt beslut en blankett; ett utförandeintyg för enskilt avlopp. Utförandeintyget ska fyllas i av dig och entreprenören tillsammans när avloppsanläggningen är klar. Blanketten ska sedan skickas in till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen tillsammans med fotodokumentationen från anläggandet. Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen granskar att anläggningen har utförts enligt tilldelat beslut. En avgift tas ut för handläggningen av ansökan/anmälan efter granskning.

Skicka in utförandeintyg för enskilt avlopp Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du får en bekräftelse

Bekräftelse på att utförandeintyg och fotodokumentation har inkommit skickas till dig efter granskning. Vivab informeras om det nya avloppet. Därefter avslutas ärendet.

För att sköta och kontrollera ditt avlopp på bästa sätt, se informationsbroschyren Råd för drift och skötsel av avloppsanläggning.

Råd för drift och skötsel av avloppsanläggning Pdf, 81.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Torrtoalett

Förbränningstoalett, mulltoa och urinseparerande torrtoalett är exempel på torra lösningar där avfallet hanteras på annat sätt än att släppa ut det till avloppsvattnet.

Enligt de lokala föreskrifterna till skydd för människors hälsa och miljön i Varbergs kommun är det anmälningspliktigt att inrätta torrtoalett. Anmälan skickas till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Varbergs kommun.

Lokala föreskrifter om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd för Varbergs kommun.pdf Pdf, 8.6 MB.

Olika torrtoaletter

I en förbränningstoalett sker en förbränning av allt avfall. Det som blir kvar är aska och oftast spolas inte toaletterna med vatten. Istället används en påse vid varje toalettbesök som ramlar ned vid spolning i en förbränningskammare som finns i toaletten. Förbränningstoaletter drivs av gasol eller el.

I en mulltoalett sker en biologisk nedbrytning av avfallet. Avfallet samlas i en stor behållare och ska röras om i för att påskynda nedbrytningen. Mullen ska sedan komposteras i en tät behållare i minst två år. Sedan kan den strös på marken.

I en urinsorterande torrtoalett finns det i den främre delen av toaletten ett utlopp för urin. Urinen samlas i en urintank och övrigt avfall i en behållare under toaletten. Urin kan spädas med vatten och användas som gödning i till exempel rabatter. I anmälan för att inrätta torrtoalett anger du hur hantering av urin kommer att ske.

Bad-, disk- och tvättvatten

Vatten från bad, disk och tvätt (BDT) ska renas i en separat anläggning som till exempel infiltration, markbädd eller gråvattenfilter. Att inrätta en anläggning för BDT-vatten är anmälningspliktigt. Du kan anmäla din anläggning för BDT-vatten via vår e-tjänst.

Mer information om enskilda avlopp

För mer information om enskilda avlopp kan du bland annat titta på Avloppsguidens filmer. Nedan finns två exempel på bra filmer att titta på.

Trekammarbrunn och markbädd - Bra att veta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsyn av enskilt avlopp - slamavskiljare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Slamtömning

Vivab har det övergripande ansvaret för slamtömning i Varbergs och Falkenbergs kommuner.

Slam och latrin

Slamtömning (vivab.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad den:

Senast Ändrad: