Mat i förskolan

I förskolan serveras frukost, lunch och mellanmål varje dag. Lunchmatsedeln finns att hitta både via en webbsida och en app i mobiltelefonen.

Se veckans matsedel

Du hittar matsedel för vad som serveras till lunch på förskolor och skolor i Varbergs kommun på webbsidan Skolmaten. Det finns också en app som du kan ladda ner utan kostnad till din mobiltelefon. När du öppnar appen väljer du först Varbergs kommun och sedan den förskola eller skola som du vill se matsedeln för. På förskolorna är det första alternativet som är dagens rätt.

Matsedeln för Varbergs kommun Länk till annan webbplats.

Maten lagas från grunden

Måltidsverksamheten ska främja hälsosamma och hållbara matvanor genom att göra miljövänliga val.

Den mat som serveras lagas från grunden. Alla kök gör sina egna sallader och kokar potatis, pasta eller gryn samt gör eget potatismos på kokt potatis. Lunchens huvudmål (kött, färs, fisk och vegetariskt) lagas i något av tillagningsköken runt omkring i kommunen och skickas sedan till respektive mottagningskök.

Fiskgratänger görs på fiskfilé. Biffar och köttbullar tillagas av färs som kan smaksättas på olika sätt. Valet av råvaror ska följa säsong. Många kök bakar även eget bröd.

Policy för måltider Pdf, 693.1 kB.

Frukost och mellanmål

Frukosten kan bestå av exempelvis gröt, fil, yoghurt och smörgås med pålägg. Mellanmålet är som namnet säger ett enklare mål mellan huvudmåltiderna och kan bestå av smörgås och mjölk.

Lugn och trivsam måltidsmiljö

Miljön i vilken barnen äter sina måltider är viktig. Det ska vara möjligt att äta i lugn och ro tillsammans med andra. Närvaron av vuxna vid bordet är många gånger en förutsättning för att skapa matro och att barn ska våga pröva nya maträtter.

Specialkost

Om ditt barn behöver specialkost på grund av allergi, överkänslighet eller av etiska/kulturella skäl ska du som vårdnads­havare skicka in ett intyg om specialkost. Vid svåra allergier kan det krävas läkarintyg eller journalutdrag för att verifiera specialkosten. Specialkostintyg krävs vid varje nytt läsår eller vid förändrade förhållanden.

Intyg om specialkost Pdf, 225.5 kB.

Nötallergi

Nötter, jordnötter och mandel förekommer inte i maten på förskolor och skolor i Varbergs kommun. Det får inte heller tas med till förskolan eller skolan av barn, elever eller personal.

 

EU-logotypen

Publicerad den:

Senast Ändrad: