Arbetet som god man

Som god man hjälper du en medmänniska i främst ekonomiska frågor men även när det gäller intresse. Uppgifterna varierar beroende på vilka behov den enskilde som behöver hjälp har. Målet är att du som god man ska försöka skapa så bra livskvalitet som möjligt för din huvudman utifrån hans eller hennes personliga och ekonomiska situation.

För att bli god man eller förvaltare krävs ett beslut om förordnande som fattas av tingsrätt/hovrätt eller överförmyndarnämnden. Beslutet om förordnande gäller i huvudsak omedelbart, så fort det är fattat, även om det överklagas inom den så kallade "lagakrafttiden" (de tre veckor som ett beslut kan överklagas). Det innebär att ditt förordnande som god man eller förvaltare gäller från den dagen tingsrätten/hovrätten fattat beslut alternativt från det datum överförmyndarnämnden beslutat om byte av god man eller förvaltare. Som god man eller förvaltare behöver du därför inte invänta och kontrollera om beslutet om förordnande överklagas eller inte, utan kan påbörja ditt uppdrag direkt från det datum som framgår av beslutet (beslutsdatum alternativt särskilt angivet datum).

I samband med att du får ditt beslut om förordnande skickas också registerutdrag ut från överförmyndarförvaltningen. Av registerutdraget framgår att du är förordnad som god man eller förvaltare, vilken omfattning förordnandet har, från vilket datum du är förordnad samt för vem du är förordnad. Registerutdraget fungerar som ett bevis på att du är god man eller förvaltare för en person och du kan behöva visa upp det när du vidtar olika åtgärder för din huvudman.

Uppdraget består av flera delar

Vad du som god man eller förvaltare ska göra inom ramen för ditt uppdrag kan variera från fall till fall. En allmän riktlinje är att du som god man eller förvaltare omsorgsfullt ska fullgöra dina skyldigheter och alltid handla på det sätt som bäst gagnar din huvudman. Viktigt är också att du främst har en administrativ roll, du ska alltså inte själv utföra någon omvårdnad eller liknande.

Ett godmanskap eller förvaltarskap kan bestå av någon eller några av följande delar:

Bevaka rätt

Att bevaka rätt består av två delar.

Att i någon speciell rättshandling ta tillvara huvudmannens intressen till exempel:

  • bevaka rätt i dödsbo
  • ingå avtal på huvudmannens vägnar
  • företräda huvudmannen vid försäljning av bostad.

Att bevaka huvudmannens rätt gentemot samhället och olika myndigheter till exempel:

  • göra ansökningar enligt lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade
  • ansöka om bostadsbidrag
  • ansöka om skuldsanering
  • ansöka om särskilt boende/gruppboende.

Förvalta egendom

Uppgiften innebär att du ska förvalta all egendom som tillhör huvudmannen. Det innebär att sköta huvudmannens ekonomi, ta hand om pension och bidrag, betala räkningar, lämna fickpengar, förvalta eventuellt kapital, fastigheter med mera. Du ska se till att det finns pengar till fasta utgifter och se till att huvudmannen får nytta av sina tillgångar. Medel som inte behövs för huvudmannens livsföring ska placeras med tillräcklig trygghet och skälig avkastning. Dessa medel är som regel spärrade för dig som god man eller förvaltare. Du får inte ge bort huvudmannens egendom om det inte är fråga om personliga presenter, exempelvis födelsedagspresenter. Som god man eller förvaltare ska du varje år lämna in en redovisning över huvudmannens inkomster och utgifter.

Som god man eller förvaltare ska du också löpande under året föra så kallade räkenskaper över huvudmannens ekonomi. Räkenskaperna för du enkelt genom att kontrollera kontoutdrag från bank mot underlag som visar inkomster och utgifter, så som fakturor och kvitton. Spara underlagen i exempelvis en pärm med ett register vars numrering förslagsvis följer numren som finns vid inkomst- och utgiftsposterna på årsräkningsblanketten.

Läs mer om redovisning på sidan Redovisning av ekonomiska medel.

Sörja för person

Att sörja för person brukar också kallas för personlig omvårdnad. Som god man ska du inte själv hjälpa till att vårda din huvudman utan bara vara en länk mellan huvudmannen och den sociala omgivningen.

Du ska besöka din huvudman för att se till att han eller hon får den vård och omsorg han eller hon har rätt till. Det kan också vara bra att ta initiativ till att huvudmannen till exempel får kontaktperson eller besök från Röda Korset. Du ska även uppmärksamma huvudmannens behov av sociala kontakter, fritidsverksamhet med mera.

Observera att en du som god man eller förvaltare aldrig kan fatta beslut om boende eller vårdfrågor mot huvudmannens vilja.

Huvudmannens post

För att kunna försäkra dig om att ingen viktig post för huvudmannen försvinner alternativt inte kommer till dig som god man eller förvaltare i tid kan det ofta vara bra att ändra huvudmannens särskilda postadress. För att det ska vara aktuellt krävs dock så klart att du som god mannen och din huvudman är överens om denna lösning.

Den särskilda postadressen registreras som ett komplement till bostadsadressen i folkbokföringen och påverkar inte huvudmannens folkbokföringsadress. Det är den särskilda postadressen som normalt används av myndigheter och företag. Vanliga brev, vykort och annat som skickas till huvudmannen från vänner eller bekanta går alltså fortfarande till huvudmannens vistelseadress.

Mer information om särskild postadress hos Skatteverket. Länk till annan webbplats.

Ledighet

Som god man eller förvaltare kan du självklart åka på en semesterresa. Du kan dock inte ta semester från själva uppdraget som god man eller förvaltare, då detta är ett personligt förordnande. Du kommer alltså fortfarande att vara god man eller förvaltare under semestern, vilket innebär att det kan vara bra att förbereda vissa praktiska saker innan du åker bort. Det kan till exempel vara bra att du underrättar huvudmannens anhöriga och professionella nätverk om att du kommer vara på semester under en viss tid. Du bör också självklart se till att eventuella fickpengar finns att tillgå samt att huvudmannens räkningar kommer att betalas under tiden du är borta.

Om du planerar en längre semesterresa eller av annan orsak kommer att vara borta en längre tid bör du överväga att begära dig entledigad från uppdraget. Om du önskar bli entledigad från uppdraget ska du skriftligen begära detta hos Överförmyndarförvaltningen. Om du är osäker eller har frågor kring ditt uppdrag är du välkommen att kontakta oss och diskutera situationen.

Om huvudmannen flyttar

Om huvudmannen flyttar till en annan kommun är det mycket viktigt att du anmäler detta till överförmyndarförvaltningen. Det är överförmyndaren i den kommun som huvudmannen är folkbokförd i som är behörig att utöva tillsynen över ditt uppdrag som god man eller förvaltare. Ställföreträdarskapet kvarstår vid överflyttning till annan kommun och det är upp till dig som god man eller förvaltare att själv begära ditt entledigande. Begäran om entledigande ska ställas till den kommun dit huvudmannen flyttat. Även all redovisning av uppdraget sker till den nya kommunen. Om din huvudman flyttar till ett annat boende eller en annan adress inom kommunen bör du självklart också uppmärksamma överförmyndarförvaltningen om detta.

Godmansföreningar

Godmansföreningen i Varberg/Falkenberg

I Varberg/Falkenberg finns det en godmansförening som du som god man kan vända dig till för att få stöd och råd i ditt uppdrag. Medlemskapet kostar 200 kr/år och i det ingår en kris- och olycksfallsförsäkring. Godmansföreningen ordnar nätverksträffar under året där gode män fritt kan ställa frågor om sitt uppdrag och ta del av andra gode mäns erfarenheter.

För att anmäla ditt intresse, besök godmansföreningen i Varberg/Falkenbergs webbplats. Länk till annan webbplats.

Godmansföreningen i Sjuhärad

För dig som är god man i Marks kommun så finns det en godmans förening som du som god man kan vända dig till för att få stöd och råd i ditt uppdrag. Godmansföreningen ordnar nätverksträffar under året där gode män fritt kan ställa frågor om sitt uppdrag och ta del av andra gode mäns erfarenheter.

För att anmäla ditt intresse, besök godmansföreningen i Sjuhärads webbplats. Länk till annan webbplats.

Publicerad den:

Senast Ändrad: