Samtycke och tillstånd

När du som god man eller förvaltare vidtar vissa större åtgärder för din huvudmans räkning krävs samtycke från överförmyndarnämnden.

Det gäller framförallt vid följande åtgärder:

  • Ta ut pengar från överförmyndarspärrat konto.
  • Placering av huvudmannens medel i aktier, andra värdepapper, kapital- och pensionsförsäkring och andra placeringsformer. Observera att vissa placeringsformer är undantagna från detta krav. Hör av dig till överförmyndarförvaltningen vid tveksamheter.
  • Köp eller försäljning av fastighet/bostadsrätt för huvudmannens räkning.
  • Arvsskifte, bodelning och ingående av avtal om sammanlevnad i oskiftat dödsbo.
  • Upptagande av lån för huvudmannens räkning.

Placering av huvudmannens medel

Som god man (inte som förvaltare) är du skyldig att ha huvudmannens samtycke till de åtgärder du företar för hans eller hennes räkning. Detta gäller inte om huvudmannens tillstånd är sådant att samtycke inte kan inhämtas eller då det gäller rättshandlingar som sedvanligen företas för den dagliga hushållningen. Med det senare avses till exempel betalning av hyra och telefonräkning och dylikt. För att avgöra om huvudmannens tillstånd utesluter samtycke kan ett läkartintyg krävas särskilt för den rättshandlingen. Om du som god man inte skulle ha huvudmannens samtycke när det krävs kan det som du gjort komma att betraktas som ogiltigt och du kan även bli skadeståndsskyldig.

Uttag av spärrade medel

Överförmyndarnämnden har beslutat att det konto som du som god man eller förvaltare disponerar inte bör överstiga ca 20 000-25 000 kr. Huvudmannens övriga konton ska alltid ha en överförmyndarspärr. En sådan spärr ska du som god man eller förvaltare själv ordna i början av ditt uppdrag.

En överförmyndarspärr innebär att kontot spärras från alla utom huvudmannen själv. Du som god man eller förvaltare kan alltså inte plocka ut pengar från det kontot. Ett överförmyndarspärrat konto innebär en ökad trygghet för både huvudmannen och för dig som god man eller förvaltare. Det har också flera redovisningsmässiga fördelar.

Det kräver ett samtycke från överförmyndarnämnden för att få plocka ut pengar från ett sådant konto. Om du som god man eller förvaltare av någon anledning behöver ta ut pengar från det överförmyndarspärrade kontot (ex. löpande utgifter, inköp av något slag som inte täcks av det fria kontot) så måste du göra en skriftlig ansökan till överförmyndarnämnden genom att fylla i en särskild blankett.

Försäljning av fastighet/bostadsrätt

Inför en ansökan om samtycke till försäljning från överförmyndarnämnden ska du som god man eller förvaltare genomgå en del steg gällande försäljningen. Det första är att kontakta en mäklare som hjälper till med att bjuda ut bostaden på den öppna marknaden. Mäklaren upprättar sedan ett köpekontrakt som du som god man eller förvaltare ska underteckna, om inte huvudmannen själv kan förstå vad saken gäller.

Det är viktigt att det i köpekontraktet finns en klausul om att försäljningen bara är giltig om överförmyndarnämnden har samtyckt och kontraktet ska om möjligt även innehålla en friskrivningsklausul. I samband med försäljningen ska du också se till att bostaden blir värderad av en opartisk värderingsman. Ofta kan den anlitade mäklaren bistå med detta.

Du ska tillsammans med ansökan om överförmyndarnämndens samtycke till försäljning av huvudmannens bostad bifoga:

  • Köpekontrakt i original underskrivet av köpare och säljare (gode mannen), alternativt en bestyrkt kopia
  • Värderingsintyg från opartisk värderingsman
  • Yttrande från anhöriga
  • Läkarintyg om inte huvudmannen förstår vad saken gäller / samtycke från huvudmannen
  • Budgivningsförteckning     
  • Aktuellt taxeringsbevis

Viktigt att tänka på är att det endast är du som god man eller förvaltare som kan ansöka om överförmyndarnämndens samtycke. En mäklarfirma kan alltså inte ansöka om detta. När överförmyndarnämnden har samtyckt till ett köp skickas köpekontraktet alltid tillbaks till dig som god man eller förvaltare.

Vid förvaltarskap är det du som förvaltare som avgör vad som ska ske med bostaden när huvudmannen har flyttat till nytt boende. I princip gäller samma regler som vid godmanskap där huvudmannen inte förstår vad saken gäller. Du som förvaltare skriver på ett köpekontrakt och ansöker om samtycke till överförmyndarnämnden.

Arvskifte/bodelning

Om en huvudman blir dödsbodelägare så är den din uppgift som god man eller förvaltare att bevaka huvudmannens rätt i dödsboet (om "bevaka rätt" ingår i uppdraget). Du som gode man eller förvaltare ska vara delaktig i processen tillsammans med övriga dödsbodelägare och slutligen se till att huvudmannen får det som han eller hon har rätt till.

Det är du som god man eller förvaltare som ska se till att skifte förrättas så snart som möjligt. Överförmyndarnämnden rekommenderar att utomstående hjälp anlitas för att upprätta skifte, bankernas jurister kan ofta vara behjälpliga med sådant. Uppkommer det en tvist i dödsboet om hur tillgångarna ska fördelas ska du som god man eller förvaltare bevaka huvudmannens intressen. Kan tvisten inte lösas ska det anlitas en boutredningsman. Om arvskiftet dröjer mer än sex månader från det att bouppteckningen förrättades vill överförmyndarnämnden ha en skriftlig redogörelse över anledningen till dröjsmålet.

Skifteshandlingen ska undertecknas av samtliga delägare, och om huvudmannen inte förstår vad saken gäller ska även du som god man eller förvaltare skriva på arvskiftet för huvudmannens räkning. När arvskiftet eller bodelningen är klar ska du som gode man eller förvaltare skicka in dessa till överförmyndarförvaltningen och skriftligen begära samtycke till detta. När skifteshandlingen är godkänd av oss ska du som god man eller förvaltare redovisa huvudmannens andel och pengarna ska sättas in på ett överförmyndarspärrat konto. Exempelvis kan kontoutdrag lämnas in för att styrka att pengarna förts över till ett sådant konto. Om huvudmannen har tilldelats en fastighet ska det finnas bevis om att huvudmannen beviljats lagfart.

Om det finns en fastighet i dödsboet som ska säljas ska du som god man eller förvaltare även då ansöka om överförmyndarnämndens samtycke till försäljningen. Detta gäller, precis som vid ett arvskifte, endast om huvudmannen inte själv förstår vad saken gäller och inte kan skriva på ett kontrakt.

Publicerad den:

Senast Ändrad: