Ventilationskontroll
Funktionskontroll av ventilationssystem, måste göras i de flesta nya byggnader innan de får tas i drift. Därefter kan besiktningar behöva göras med några års mellanrum.
I plan- och bygglagstiftningen finns bestämmelser om OVK. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att kontrollen sker. Byggnadstyp och ventilationssystem är avgörande för om återkommande besiktning krävs och hur ofta den ska utföras. Kontrollen ska alltid genomföras av en behörig besiktningsman. För en- och tvåbostadshus räcker det med en besiktning innan inflyttning, men för till exempel förskolor, vårdlokaler, flerbostadshus och kontorslokaler krävs återkommande besiktningar. Det finns också byggnader och ventilationssystem som är helt undantagna från krav på OVK.
Syftet med bestämmelserna om OVK är att säkerställa att byggnader har bra inomhusklimat och fungerande ventilationssystem. OVK ska också bidra till att det nationella miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö ska kunna nås. Målet innebär bland annat att människor inte får utsättas för skadliga luftföroreningar, ljudnivåer och radonhalter eller oacceptabla hälso- eller säkerhetsrisker.
Olika ansvar för OVK
Det är alltid ägarens skyldighet att OVK sker inom rätt intervallet, och av en behörig besiktningsman. Besiktningsmannen för ett protokoll vid kontrollen som sedan skickas till fastighetsägaren och byggnadsnämnden. Byggnadsnämnden registrerar alla inlämnade protokoll och bevakar att bestämmelserna om OVK följs. Efter genomförd kontroll utfärdar besiktningsmannen ett intyg om genomförd OVK. Detta ska placeras på en synlig plats i byggnaden.
Tillsyn av OVK - PBL kunskapsbanken - Boverket Länk till annan webbplats.
Egenkontroll för fastighetsägare - Fastighetsägarna (fastighetsagarna.se) Länk till annan webbplats.
Publicerad den:
Senast Ändrad: