Dagvatten, natur och förskola i Stråvalla
Planförslaget omfattar några olika områden i Stråvalla som föreslås bli allmän plats natur med kommunalt huvudmannaskap. Syftet är att möjliggöra införandet av ett kommunalt verksamhetsområde för dagvatten i Stråvalla. Införandet av verksamhetsområdet är resultatet av en längre tids problematik föranlett av den bristfälliga dagvattenhanteringen i de aktuella delarna i Stråvalla. Förskolan i Stråvalla finns också med för att möjliggöra en utveckling med tillkommande avdelningar tillsammans med utemiljö.
Vad planeras?
Detaljplanen syftar till att möjliggöra införandet av verksamhetsområde för dagvatten i Stråvalla. Huvudmannaskapet för allmän plats natur blir kommunalt och en fastighetsreglering till kommunen möjliggörs därmed genom detaljplanen. Detaljplanen omfattar även Stråvallas befintliga förskola med syfte att möjliggöra en utveckling för ytterligare avdelningar med tillhörande utemiljö.
Detaljplanen handläggs med ett standardförfarande.
Stadsbyggnadskontoret gör bedömningen att förslaget till ändring av detaljplan inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan.
Vad händer nu?
Kommunfullmäktige antog detaljplanen den 19 mars 2024.
Detaljplanen är överklagad till Mark- och miljödomstolen den 15 april 2024.
Senast publicerad:
Fakta
Område: Stråvalla
Användning: Skola och natur
Var i processen: Överklagad
Fastighet: Stråvalla-Kärra 2:56, 1:10, S:2, S:4, 1:94, 1:4, 1:5, 3:56 samt Löftaskog 9:1
Dnr: SBK 2019-1001
Planprocessen
-
Planbesked
Planprocessen börjar alltid med ett planbesked.
Första steget i planprocessen är att ansöka om planbesked. Det är byggnadsnämnden som fattar beslut och som ger positivt eller negativt planbesked. Ett sådant beslut kan inte överklagas. Ett positivt planbesked innebär att detaljplanläggning kan påbörjas. När alla steg i planprocessen är genomförda, fattar byggnadsnämnden beslut om att anta detaljplanen.
-
Startskede
Ett planavtal upprättas och ett planförslag börjar arbetas fram.
Innan detaljplanearbetet kan påbörjas måste ett planavtal upprättas mellan kommunen och den eller de som ansökt. I planavtalet fastställs fördelningen av kostnader och åtaganden. Kostnaderna för att ta fram detaljplanen betalas av sökande. När ett planavtal är upprättat tas ett planförslag fram. Arbetet görs av stadsbyggnadskontoret i samverkan med andra kommunala verksamheter och sökande. I planförslaget framgår hur marken får användas, hur stora byggnader får vara och var de ska placeras.
-
Samråd
Föreslagen detaljplan sänds ut till berörda sakägare och myndigheter som får lämna synpunkter på förslaget.
Ett förslag till detaljplan upprättas och sänds på samråd. Under samrådet samlas det in information, önskemål och synpunkter som berör planförslaget. Synpunkterna måste skickas in skriftligt till kommunen för att de ska räknas som inkomna. Samrådstiden är normalt åtta veckor. Under denna tid visas förslaget i Varberg växer-utställningen på Kulturhuset Komedianten och på kommunens webbplats. Efter samrådet sammanställs synpunkterna i en samrådsredogörelse.
-
Varit på samråd
Efter samrådsperioden bearbetas detaljplaneförslaget.
De synpunkter som kommit in sammanställs i en samrådsredogörelse. Därefter arbetar vi vidare med detaljplaneförslaget med de ändringar som behövs inför kommande granskningsperiod.
-
Granskning
Omarbetad detaljplan sänds ut till berörda sakägare och myndigheter som får lämna synpunkter på förslaget.
Det omarbetade förslaget skickas ut för granskning och då kan du återigen lämna synpunkter. Om du senare ska ha rätt att överklaga beslutet, ska du ha lämnat skriftliga synpunkter senast under granskningsperioden.
-
Varit på granskning
Efter granskningsperioden görs vid behov mindre justeringar.
Inkomna synpunkter sammanställs i ett granskningsutlåtande. Efter granskningen kan kommunen göra mindre ändringar av planförslaget. Vid större förändringar behöver en ny granskning genomföras.
-
Antagande
Nu kan kommunen anta detaljplanen.
Om inga större ändringar av detaljplanen behöver göras efter granskningen, kan detaljplanen antas. Det är oftast byggnadsnämnden som antar detaljplaner, men om en plan är av större allmänt intresse eller anses ha betydande miljöverkan, ska detaljplanen antas av kommunfullmäktige. Innan detaljplanen antas sammanställer vi hur kommunen valt att hantera inkomna synpunkter. Eftersom alla synpunkter oftast inte blir uppfyllda, informerar vi om sammanställningen till de personer som inte fått sina synpunkter tillgodosedda. När detaljplanen är antagen och beslutet har anslagits på kommunens webbplats, kan beslutet överklagas till mark- och miljödomstolen. Det är bara de som lämnat synpunkter senast under granskningen som har rätt att överklaga.
-
Laga kraft
Om ingen har överklagat kommunens beslut att anta detaljplanen, vinner den laga kraft tre veckor efter att beslutet anslagits.
Vid överklagande kan detaljplanen få laga kraft först efter att domstolen har fastställt kommunens beslut. När planen väl har börjat gälla kan man börja genomföra den, till exempel söka bygglov och projektera den bebyggelse som planen medger.