Planprogram för Bua centrum
Bua står inför en omfattande utveckling eftersom det finns ett stort intresse av att utveckla och bygga nya bostäder. Fler bostäder innebär också att service och infrastruktur behöver utvecklas. För att få ett helhetsperspektiv och säkerställa att den samlade utvecklingen genomförs på ett hållbart sätt, tar vi fram ett planprogram för centrala Bua.
Vad har gjorts?
Under 2021 och 2022 kartlade stadsbyggnadskontoret kommande kända utbyggnadsplaner i hela Bua. Arbetet inkluderade även arbetsmöten och dialog med andra förvaltningar, exploatörer och politiker. Slutsatserna har sammanställts i en rapport kallad Färdplan Bua.
Färdplan Bua klarlägger att om de planer som önskas genomföras i Bua blir verklighet, står orten inför en stor utveckling. Bua, som idag är hemort till cirka 2 000 personer, skulle år 2050 kunna ha cirka 4 000 invånare. Den största möjliga utbyggnaden i antal bostäder står det kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostad för.
Färdplanen har också identifierat ett behov av samordning av ett antal frågor inom kommande planarbeten. Det handlar till exempel om utredningar av olika slag som behöver ses i större perspektiv. Byggnadsnämnden har därför beslutat att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram ett planprogram.
Under två dagar i maj 2022 genomfördes dialogträffar i Bua center för att informera och ta emot synpunkter kring Buas utveckling. På plats fanns planarkitekter från Varbergs kommun och representanter från fastighetsbolagen OBOS och Varbergs Bostad. Runt 150 personer kom och ställde frågor och delade med sig av sina bilder av hur Bua borde utvecklas. Under några veckor i maj fanns också möjligheten att skicka in tankar om ortens utveckling via webben. 80 svar kom in via den digitala enkäten.
Vad planeras?
Planprogrammet kommer att studera förutsättningarna för utveckling av centrala Bua med ett kompletterande utbud av service och bostäder samt en utveckling av offentliga platser och gröna miljöer. En viktig utgångspunkt i uppdraget är att säkerställa förutsättningar för en utveckling av ett centrum som stödjer den växande orten. Planprogrammet ska därför se till att frågor som är gemensamma för flera detaljplaner hanteras samordnat och i ett tidigt skede.
Parallellt med planprogrammet arbetar vi med två detaljplaner i centrala Bua, på Violvägen samt Hultet. Utöver de pågående detaljplanerna har byggnadsnämnden också beslutat om två positiva planbesked för bostads- och centrumutveckling vid Bua Center och Alvägen. Det har också kommit förfrågningar kring planläggning inom det utvecklingsområde som är utpekat i den fördjupade översiktsplanen för norra kusten.
Vad händer nu?
Byggnadsnämnden beslutade den 22 september 2022 att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att ta fram ett planprogram för Bua. Nu pågår arbete med att ta fram en samrådshandling. När den är klar ska byggnadsnämnden besluta om att ställa ut programförslaget på samråd.
Inledningsvis innehöll uppdraget en studie för utveckling av både centrum- och hamnområdet i Bua. I det pågående detaljplanearbetet för Bua hamnplan har Länsstyrelsen yttrat sig om att kommunen bland annat inte har omhändertagit risken för översvämning i föreslagen detaljplan på ett tillfredsställande sätt. Kommunen har utrett översvämningsfrågan utifrån de krav Länsstyrelsen ställde under granskningsskedet och ser att frågan är komplex. Frågan om stigande havsnivåer är en stor och övergripande fråga som är svår att avgöra inom en enskild detaljplan.
De krav på nivåer som Länsstyrelsen ställt i samband med granskningen av detaljplanen i Bua hamn, medför inte bara att det blir svårt att bygga i just detta läge, utan även utefter kusten generellt. Därför behöver fortsatt planering i hamnområdet invänta den kommande översiktsplanens riktlinjer för hur dessa frågor ska hanteras inom hela Varbergs kommun. Planprogramsarbetet har därför under hösten 2023 avgränsats till att enbart omfatta området kring Bua centrum där bland annat Alvägen, Violvägen, Rosenvägen, Hultet, Rusas och skolområdet ingår.
Programhandlingar är under framtagande.
Senast publicerad:
Fakta
Område: Bua
Användning: Bostäder och service
Var i processen: Startskede
Fastighet: Planprogram för Bua centrum
Dnr: SBK-2022-1002
Planprocessen
-
Planbesked
Planprocessen börjar alltid med ett planbesked.
Första steget i planprocessen är att ansöka om planbesked. Det är byggnadsnämnden som fattar beslut och som ger positivt eller negativt planbesked. Ett sådant beslut kan inte överklagas. Ett positivt planbesked innebär att detaljplanläggning kan påbörjas. När alla steg i planprocessen är genomförda, fattar byggnadsnämnden beslut om att anta detaljplanen.
-
Startskede
Ett planavtal upprättas och ett planförslag börjar arbetas fram.
Innan detaljplanearbetet kan påbörjas måste ett planavtal upprättas mellan kommunen och den eller de som ansökt. I planavtalet fastställs fördelningen av kostnader och åtaganden. Kostnaderna för att ta fram detaljplanen betalas av sökande. När ett planavtal är upprättat tas ett planförslag fram. Arbetet görs av stadsbyggnadskontoret i samverkan med andra kommunala verksamheter och sökande. I planförslaget framgår hur marken får användas, hur stora byggnader får vara och var de ska placeras.
-
Samråd
Föreslagen detaljplan sänds ut till berörda sakägare och myndigheter som får lämna synpunkter på förslaget.
Ett förslag till detaljplan upprättas och sänds på samråd. Under samrådet samlas det in information, önskemål och synpunkter som berör planförslaget. Synpunkterna måste skickas in skriftligt till kommunen för att de ska räknas som inkomna. Samrådstiden är normalt åtta veckor. Under denna tid visas förslaget i Varberg växer-utställningen på Kulturhuset Komedianten och på kommunens webbplats. Efter samrådet sammanställs synpunkterna i en samrådsredogörelse.
-
Varit på samråd
Efter samrådsperioden bearbetas detaljplaneförslaget.
De synpunkter som kommit in sammanställs i en samrådsredogörelse. Därefter arbetar vi vidare med detaljplaneförslaget med de ändringar som behövs inför kommande granskningsperiod.
-
Granskning
Omarbetad detaljplan sänds ut till berörda sakägare och myndigheter som får lämna synpunkter på förslaget.
Det omarbetade förslaget skickas ut för granskning och då kan du återigen lämna synpunkter. Om du senare ska ha rätt att överklaga beslutet, ska du ha lämnat skriftliga synpunkter senast under granskningsperioden.
-
Varit på granskning
Efter granskningsperioden görs vid behov mindre justeringar.
Inkomna synpunkter sammanställs i ett granskningsutlåtande. Efter granskningen kan kommunen göra mindre ändringar av planförslaget. Vid större förändringar behöver en ny granskning genomföras.
-
Antagande
Nu kan kommunen anta detaljplanen.
Om inga större ändringar av detaljplanen behöver göras efter granskningen, kan detaljplanen antas. Det är oftast byggnadsnämnden som antar detaljplaner, men om en plan är av större allmänt intresse eller anses ha betydande miljöverkan, ska detaljplanen antas av kommunfullmäktige. Innan detaljplanen antas sammanställer vi hur kommunen valt att hantera inkomna synpunkter. Eftersom alla synpunkter oftast inte blir uppfyllda, informerar vi om sammanställningen till de personer som inte fått sina synpunkter tillgodosedda. När detaljplanen är antagen och beslutet har anslagits på kommunens webbplats, kan beslutet överklagas till mark- och miljödomstolen. Det är bara de som lämnat synpunkter senast under granskningen som har rätt att överklaga.
-
Laga kraft
Om ingen har överklagat kommunens beslut att anta detaljplanen, får den laga kraft tre veckor efter att beslutet anslagits.
Vid överklagande kan detaljplanen få laga kraft först efter att domstolen har fastställt kommunens beslut. När planen väl har börjat gälla kan man börja genomföra den, till exempel söka bygglov och projektera den bebyggelse som planen medger.