Djurhållning och gödselhantering

Du som har ett lantbruk måste veta vilka regler som gäller kring djurhållning, gödselspridning, kemikaliehantering och spridning av bekämpningsmedel för att din verksamhet inte ska ha en negativ påverkan på miljön.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen gör regelbundna tillsynsbesök på lantbruk i Varbergs kommun där vi ser över gödselhantering, kemiska bekämpningsmedel och höst-/vinterbevuxen mark.

Anmälan och tillstånd för djurhållning

Djurhållning med fler 100 djur räknas som miljöfarlig verksamhet och måste anmälas till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Du gör din anmälan via denna blankett Länk till annan webbplats..

En avgift tas ut för handläggningen av din anmälan, enligt en taxa som har bestämts av kommunfullmäktige och som justeras årligen.

För djurhållning med fler än 400 djur krävs ett tillstånd, som du söker hos Länsstyrelsen i Halland Länk till annan webbplats..

Gödselhantering

Felaktig gödselhantering kan orsaka negativa hälso- och miljöeffekter, genom att till exempel förorena dricksvattenbrunnar. Det är viktigt att du som lantbrukare sprider gödsel på rätt sätt, för att minimera störningar hos omgivningen.

Jordbruksverket har tagit fram regler kring att sprida gödsel. Du kan vid behov använda denna blankett för att ansöka om dispens från vissa av spridningsreglerna Länk till annan webbplats. hos miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Om din verksamhet ligger inom ett vattenskyddsområde finns det vissa speciella bestämmelser för hur spridning av gödsel får gå till, du kan läsa mer om detta på vår sida om vattenskyddsområden.

Djurskyddslagen

Djurskyddslagen säger att djur ska behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom, och gäller alla djur i fångenskap. Tillsyn enligt djurskyddslagen görs av länsstyrelsen.

Kontakt

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen

Publicerad den:

Senast Ändrad: