Folköl

För att få sälja eller servera folköl krävs en anmälan till kommunens tillståndsmyndighet innan du börjar din försäljning. Här kan du läsa mer om reglerna kring att sälja folköl och göra en anmälan genom vår självservice.

Anmälan

Du gör en anmälan om att få servera folköl genom vår e-tjänst.

Alla som ska sälja eller servera folköl måste göra en anmälan, oavsett om det gäller en livsmedels- och servicebutik eller en restaurang. Har du redan tillstånd att servera starköl, vin, sprit och andra jästa alkoholdrycker får du servera folköl utan anmälan. Din anmälan är inte komplett utan ett egenkontrollprogram.

Det är alltid ett företag som ska anmäla och inte en enskild person.

Bestämmelser om försäljning och servering av folköl finns i alkohollagen Länk till annan webbplats.. Varbergs kommun och polisen har tillsynsansvar över folkölsförsäljningen i kommunen.

Avgifter

Anmälan kostar ingenting. Kommunen tar ut en årlig avgift för tillsyn av dem som säljer eller serverar folköl, för att kontrollera att försäljningen sker enligt reglerna.

Läs mer om avgifter här. Pdf, 136.5 kB, öppnas i nytt fönster.

Regler vid försäljning av folköl

Matkravet

Du måste sälja ett brett sortiment av matvaror eller servera mat för att få sälja folköl. Glass, godis, chips, kaffe och te räknas inte som matvaror.

Godkänd livsmedelslokal

Försäljningen måste ske i en lokal som är godkänd som livsmedelslokal enligt livsmedelslagen. För registrering av livsmedelslokal kontakta miljö- och hälsoskyddsnämnden.

18-årsgräns och langning

Folköl får inte säljas till någon som inte har fyllt 18 år. Du som säljer folköl måste vara säker på att köparen har fyllt 18 år, och har rätt att begära legitimation.

Folköl får inte heller säljas till någon som man misstänker ska lämna över ölen till någon annan, som inte fyllt 18 år.

Påverkade personer

Folköl får inte säljas till personer som är berusade av alkohol eller påverkade av annat berusningsmedel.

Lättdrycker

För att sälja folköl måste du även sälja lättdrycker som till exempel lättöl, läsk och vatten.

Marknadsföring

Marknadsföring av alkohol får inte vara påträngande, uppsökande eller uppmana till att dricka alkohol. Reklamskyltar på butikens utsida och i skyltfönster är förbjudet.

Övriga regler

Skylt med åldersgräns för att få köpa folköl ska finnas vid entré, i kassa och där folkölen exponeras.

Det ska vara ordning i lokalen och det är inte tillåtet att bjuda kunder på folköl.

Egenkontrollprogram

Den som ansvarar för försäljning/servering av folköl ska ha egenkontroll Pdf, 728.8 kB, öppnas i nytt fönster. över försäljningen och ta fram ett skriftligt egenkontrollprogram.

Egenkontrollprogrammet ska innehålla rutiner som har presenterats för personalen och ska beskriva hur de ska agera vid försäljning av folköl. Programmet ska finnas tillgängligt på försäljningsstället.

Programmet ska beskriva följande punkter:

  • Försäljningsställets namn, företagsnamn, organisationsnummer och försäljningsansvarig
  • Rutiner för årlig utbildning av personal
  • Rutiner för information till kunderna (skylt om åldersgräns)
  • Rutiner för att kontrollera ålder (kassarutiner)
  • Rutiner för marknadsföring
  • Dokumentation av att rutinerna följs

Tillsyn

Socialförvaltningens tillståndsmyndighet gör oanmälda kontroller (ibland tillsammans med polis) på kommunens försäljningsställen, där myndigheten kontrollerar att alla regler följs och att det finns ett godkänt egenkontrollprogram. Vi informerar också om aktuella regler och delar med oss av broschyrer och annat material för att underlätta att reglerna kan följas.

Om reglerna bryts

Varning eller försäljningsförbud

Om inte alkohollagens regler följs kan kommunen ge en varning eller förbjuda försäljning av folköl i sex månader. Om regelbrottet upprepas eller anses allvarligt kan kommunen förbjuda försäljning i tolv månader.

Beslag av folköl

Polisen kan ta beslagta folköl om den sålts olagligt, till exempel i en lokal som inte uppfyller alkohollagens bestämmelser. Detsamma gäller om kommunen meddelat förbud att sälja folköl.

Böter eller fängelse

Om försäljningen av folköl sker i strid med alkohollagen eller om försäljning fortsätter trots försäljningsförbud kan du som är ansvarig dömas för brott enligt alkohollagen, till böter eller fängelse.

Även kassapersonalen har ett personligt ansvar och riskerar böter eller fängelse om de bryter mot alkohollagen.

Vid ägarbyte eller annan förändring?

Anmälan om försäljning av folköl är personlig och behöver förnyas om företaget byter ägare. Även andra ändringar, som till exempel adressändring, ny faktureringsadress eller ändrad bolagsform ska anmälas till socialförvaltningens tillståndsenhet.

Kontakt

Besöksadress: Västra Vallgatan 21 B

Inkorg för ansökan, anmälan och frågor:

tillstandshandlaggare@varberg.se

Helén Albino Andersson

Tillståndshandläggare

0340-883 53

helen.albino.andersson@varberg.se

Susanne Apelqvist

Tillståndshandläggare

0340-887 78

susanne.apelqvist@varberg.se

Maria Björcke
Tillståndshandläggare

0340-889 77

maria.bjorcke@varberg.se

Publicerad den:

Senast Ändrad: