Serveringstillstånd

För att få servera alkohol måste du ha ett serveringstillstånd. Här kan du läsa mer om tillståndsfrågor, regler och hur ansökan går till.

Ansök om serveringstillstånd

Du ansöker om serveringstillstånd genom vår e-tjänst. Har du redan ett serveringstillstånd kan du använda samma e-tjänst för att anmäla eventuella förändringar.

Du kan också ansöka via våra blanketter:

Grundkrav för serveringstillstånd

För att få serveringstillstånd finns det olika grundkrav på bolaget som söker, på personer med betydande inflytande i bolaget och serveringslokalen.

Ditt bolag ska vara lämpligt för att servera alkohol, utifrån bolagets personliga och ekonomiska förhållanden. Det innebär bland annat att bolaget inte ska ha några skulder till samhället i form av skatter eller avgifter, eller ha begått brott som kan påverka din möjlighet till ett serveringstillstånd. Det gäller också dig som person.

Du ska ha kunskap om alkohollagen och bevisa detta genom ett kunskapsprov.

Din restauranglokal måste:

  • Vara säker ut brandsynpunkt
  • Ha tillräckligt många sittplatser
  • Vara överblickbar
  • Ha ett eget kök och erbjuda en varierad meny

Vid tillfällig alkoholservering är kraven på lokal och matutbud något lägre.

Din ansökan kan avslås på grund av alkoholpolitiska skäl även om övriga krav är uppfyllda.

Detta är de första förutsättningarna som måste finnas på plats men även fler kriterier kommer att prövas.

Då behövs inte ett serveringstillstånd

Serveringstillstånd behövs inte om samtliga punkter nedan är uppfyllda:

  • Det är ett enstaka tillfälle för i förväg bestämda personer
  • Det sker utan vinstintresse och utan kostnad för deltagarna, utöver kostnaden för inköp av dryckerna
  • Det äger rum i lokaler där det inte bedrivs yrkesmässig försäljning av alkohol eller lättdrycker

Exempel på sådana tillfällen kan vara bröllopsfest och 50-årsfest.

Vid förändringar i verksamheten

Alla förändringar i din verksamhet ska anmälas till kommunens tillståndsmyndighet. Det kan vara en ombyggnad av er serveringslokal, nya serveringsansvariga, betydande förändringar av ägandeförhållanden eller upphörande av verksamheten.

Du kan anmäla förändringarna genom vår e-tjänst som du hittar ovan, eller via våra blanketter:

Hantering av din ansökan

När du har skickat in din ansökan tas den emot av socialförvaltningens tillståndsmyndighet, som handlägger ansökan enligt reglerna för alkohollagen och kommunens riktlinjer. Efter det godkänns eller avslås din ansökan om serveringstillstånd.

Handläggningstiden för stadigvarande serveringstillstånd är fyra månader från att ansökan är komplett. I kommunens riktlinjer Pdf, 524.8 kB. kan du läsa mer om våra rutiner för handläggning och handläggningstider.

Avgifter

Efter ansökan betalar du en prövningsavgift, som baseras på vilket tillstånd du ansöker om. Vi tar även ut en avgift för kunskapsprovet och för den tillsyn som görs. Här kan du se vilka avgifterna är:

Avgifter för tillstånd och tillsyn enligt alkohollag, lag om tobak och liknande produkter, lag om handel med vissa receptfria läkemedel, lag om tobaksfria nikotinprodukter Pdf, 136.5 kB.

Kunskapsprov

För att få serveringstillstånd måste du göra ett kunskapsprov för att visa att du har tillräckliga kunskaper om alkohollagen. Kunskapsprovet görs på kommunens tillståndsenhet. Du kan läsa mer om kunskapsprovet i våra Riktlinjer för alkoholservering i Varbergs kommun Pdf, 524.8 kB..

Tillsyn

Kommun och polis gör tillsyn på restauranger. Om reglerna inte följs kan kommunen besluta om erinran, varning eller återkallelse av tillstånd.

Att sälja alkohol i strid med reglerna kan leda till böter eller fängelse för brott mot alkohollagen.

Utbildning och nätverk

Utbildning i ansvarsfull alkoholservering

Kommun, polis, krögare och ordningsvakter samverkar i ett nätverk och erbjuder utbildning i ansvarsfull alkoholservering. Utbildningen vänder sig till krögare och övrig personal som serverar alkoholdrycker, eller personal som på annat sätt ansvarar för ordning, nykterhet och säkerhet på serveringsstället. Utbildningen ger ökade kunskaper om alkohollagen, sociala och medicinska effekter av alkohol och konflikthantering.

Läs mer om utbildningen på Ansvarsfull Alkoholservering i Halland. Länk till annan webbplats.

Krögarträffar

Den som har serveringstillstånd är välkommen på de krögarträffar som tillståndsmyndigheten bjuder in till en till två gånger om året. Kontakta tillståndsmyndigheten för mer information.

Mer information om alkohol i Varbergs kommun

Varbergs kommuns policy för alkohol och droger

Kommunens politiska mål i det förebyggande arbetet mot alkohol och droger beskrivs i Alkohol och drogpolicy för Varbergs kommun Pdf, 73.7 kB..

Riktlinjer för alkoholservering i Varbergs kommun

Varbergs kommuns riktlinjer för alkoholservering finns för att ge stöd och bidra till att ansökningar om serveringstillstånd handläggs effektivt och lika. Riktlinjerna ska skapa goda förutsättningar för att tillståndsprövningen ska ske rättssäkert och effektivt. Du kan ta del av riktlinjerna i Riktlinjer för alkoholservering i Varbergs kommun Pdf, 524.8 kB, öppnas i nytt fönster..

Alkohollagen

Alkohollagen är en social skyddslag med syfte att begränsa alkoholens negativa skadeverkningar. Alkoholpolitiska hänsyn har företräde framför näringspolitiska.

Servering av alkoholdrycker ska ske enligt reglerna i alkohollagen, föreskrifter och kommunens riktlinjer. Läs mer om Alkohollagen på riksdagens webbplats Länk till annan webbplats..

Kontakt

Tillståndsmyndigheten

Besöksadress: Västra Vallgatan 21 B

Inkorg för ansökan, anmälan och frågor:

tillstandshandlaggare@varberg.se

Helén Albino Andersson

Tillståndshandläggare

0340-883 53

helen.albino.andersson@varberg.se

Susanne Apelqvist

Tillståndshandläggare

0340-887 78

susanne.apelqvist@varberg.se

Maria Björcke
Tillståndshandläggare

0340-889 77

maria.bjorcke@varberg.se

Publicerad den:

Senast Ändrad: