Bostäder i Hunnestad
Kommunen planerar tillsammans med fastighetsägarna för Hunnestad 5:24 och 5:13 för att möjliggöra cirka 10-12 nya bostäder i villor eller parhus.
Vad planeras?
Planområdet ligger i Hunnestad, cirka 9 kilometer öster om Varbergs stad. De aktuella fastigheterna består idag av jordbruksmark samt en villa. Villan planeras att rivas och ersättas av de nya planerade villorna eller parhusen. Planområdet ingår i kommunens kulturmiljöprogram och för att förhålla sig till kulturmiljön på ett bra sätt och säkerställa en lantlig karaktär har ett antal bestämmelser gällande utformning lagts till i planförslaget för att sträva mot detta. Fasaderna ska vara av trä, tak ska vara sadeltak och endast tegelrött eller svart matt tak tillåts. Bebyggelsen föreslås uppföras med en högsta nockhöjd på sju meter för huvudbyggnader, vilket möjliggör bebyggelse i 1 1/2 plan.
Planförslaget berör samfälld mark. Den marksamfällighet som berörs är Hunnestad s:1.
Detaljplanen handläggs med ett utökat standardförfarande, eftersom planområdet inte finns utpekat för bebyggelse i översiktsplanen. Det utökade standardförfarandet används bland annat om förslaget till detaljplan inte är förenligt med översiktsplanen.
Miljöpåverkan
Stadsbyggnadskontoret gör bedömning att förslaget till ändring av detaljplan inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan.
Vad händer nu?
Planförslaget var på samråd under perioden 12 september 2019 –7 november 2019.
Nu pågår omarbetning av detaljplaneförslaget utifrån de synpunkter som kom in under samrådsperioden och en arkeologisk utredning har gjorts. Nästa steg är att byggnadsnämnden ska besluta om att ställa ut det omarbetade planförslaget på granskning.
Här hittar du länkar till dokument som gäller denna detaljplanen.
Senast publicerad:
Fakta
Område: Hunnestad
Användning: Bostäder
Var i processen: Varit på samråd
Fastighet: Del av Hunnestad 5:24 och 5:13
Diarienummer: SBK 2016-313
Planprocessen
-
Planbesked
Planprocessen börjar alltid med ett planbesked.
Första steget i planprocessen är att ansöka om planbesked. Det är byggnadsnämnden som fattar beslut och som ger positivt eller negativt planbesked. Ett sådant beslut kan inte överklagas. Ett positivt planbesked innebär att detaljplanläggning kan påbörjas. När alla steg i planprocessen är genomförda, fattar byggnadsnämnden beslut om att anta detaljplanen.
-
Startskede
Ett planavtal upprättas och ett planförslag börjar arbetas fram.
Innan detaljplanearbetet kan påbörjas måste ett planavtal upprättas mellan kommunen och den eller de som ansökt. I planavtalet fastställs fördelningen av kostnader och åtaganden. Kostnaderna för att ta fram detaljplanen betalas av sökande. När ett planavtal är upprättat tas ett planförslag fram. Arbetet görs av stadsbyggnadskontoret i samverkan med andra kommunala verksamheter och sökande. I planförslaget framgår hur marken får användas, hur stora byggnader får vara och var de ska placeras.
-
Samråd
Föreslagen detaljplan sänds ut till berörda sakägare och myndigheter som får lämna synpunkter på förslaget.
Ett förslag till detaljplan upprättas och sänds på samråd. Under samrådet samlas det in information, önskemål och synpunkter som berör planförslaget. Synpunkterna måste skickas in skriftligt till kommunen för att de ska räknas som inkomna. Samrådstiden är normalt åtta veckor. Under denna tid visas förslaget i Varberg växer-utställningen på Kulturhuset Komedianten och på kommunens webbplats. Efter samrådet sammanställs synpunkterna i en samrådsredogörelse.
-
Varit på samråd
Efter samrådsperioden bearbetas detaljplaneförslaget.
De synpunkter som kommit in sammanställs i en samrådsredogörelse. Därefter arbetar vi vidare med detaljplaneförslaget med de ändringar som behövs inför kommande granskningsperiod.
-
Granskning
Omarbetad detaljplan sänds ut till berörda sakägare och myndigheter som får lämna synpunkter på förslaget.
Det omarbetade förslaget skickas ut för granskning och då kan du återigen lämna synpunkter. Om du senare ska ha rätt att överklaga beslutet, ska du ha lämnat skriftliga synpunkter senast under granskningsperioden.
-
Varit på granskning
Efter granskningsperioden görs vid behov mindre justeringar.
Inkomna synpunkter sammanställs i ett granskningsutlåtande. Efter granskningen kan kommunen göra mindre ändringar av planförslaget. Vid större förändringar behöver en ny granskning genomföras.
-
Antagande
Nu kan kommunen anta detaljplanen.
Om inga större ändringar av detaljplanen behöver göras efter granskningen, kan detaljplanen antas. Det är oftast byggnadsnämnden som antar detaljplaner, men om en plan är av större allmänt intresse eller anses ha betydande miljöverkan, ska detaljplanen antas av kommunfullmäktige. Innan detaljplanen antas sammanställer vi hur kommunen valt att hantera inkomna synpunkter. Eftersom alla synpunkter oftast inte blir uppfyllda, informerar vi om sammanställningen till de personer som inte fått sina synpunkter tillgodosedda. När detaljplanen är antagen och beslutet har anslagits på kommunens webbplats, kan beslutet överklagas till mark- och miljödomstolen. Det är bara de som lämnat synpunkter senast under granskningen som har rätt att överklaga.
-
Laga kraft
Om ingen har överklagat kommunens beslut att anta detaljplanen, vinner den laga kraft tre veckor efter att beslutet anslagits.
Vid överklagande kan detaljplanen få laga kraft först efter att domstolen har fastställt kommunens beslut. När planen väl har börjat gälla kan man börja genomföra den, till exempel söka bygglov och projektera den bebyggelse som planen medger.