Flygfoto över planområdet

Foto: Slagboom en Peeters

Utveckling av verksamhetsmark, Varberg Nord

Planområdet är beläget intill stadens norra verksamhetsområde och angränsar till omgivande natur, odlingslandskap och motorväg. Planförslaget består av obebyggd mark samt teknisk anläggning för tele och är cirka 1,6 ha stort.

Syftet med detaljplanen är att utveckla verksamhetsområde Varberg Nord. Genom ny detaljplan möjliggörs utökning av verksamhetsområde för verksamheter och handel med skrymmande varor så som bilar, båtar, heminredning mm.

Vad planeras?

Fastigheten har bedömts som lämplig för byggnation av verksamhetslokaler med ett markavtryck på ca 5200 m2. Ungefär lika stor yta kommer kunna användas till parkering. Resterande ytor kommer bevaras som gröna med vegetation och hantera bland annat dagvatten och skyfall. Som avgränsning mellan verksamhetsmarken och omgivande odlingslandskap bevaras nuvarande träd och stenmur. Den totala nockhöjden, ca 14 meter, har stöd i omgivningen och bedöms inte påverka rekreationsområde. Siktlinjer från motorvägen kommer att förändras men bedöms skäliga. Detaljplanen handläggs med ett standardförfarande.

Miljöpåverkan

Stadsbyggnadskontoret gör bedömningen att förslaget till ändring av detaljplan inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan.

Vad händer nu?

Samråd för detaljplanen genomfördes 2 november 2023 – den 8 januari 2024. Inkomna synpunkter är sammanställda i samrådsredogörelsen. Efter samrådet har planförslaget bearbetats.

Planförslaget är på granskning under perioden 4 juli 2024 – den 9 september 2024. Ni kan nu lämna synpunkter på planförslaget.

Senast publicerad:

Kontakt
Martina Wihäll
Planarkitekt

Fakta

Område: Varberg Nord

Användning: Verksamheter och handel med skrymmande varor

Var i processen: Granskning

Fastighet: Gunnestorp 1:20 och 1:16

Dnr: SBK-2021-1794

Planprocessen

  1. Genomfört

    Planbesked

    Planprocessen börjar alltid med ett planbesked.

  2. Genomfört

    Startskede

    Ett planavtal upprättas och ett planförslag börjar arbetas fram.

  3. Genomfört

    Samråd

    Föreslagen detaljplan sänds ut till berörda sakägare och myndigheter som får lämna synpunkter på förslaget.

  4. Pågående

    Granskning

    Planförslaget har omarbetats efter samrådet och sänds ut för granskning.

  5. Kommande

    Antagande

    Om inga större ändringar görs efter granskningen beslutar kommunen att anta detaljplanen.

  6. Kommande

    Laga kraft

    Om ingen har överklagat kommunens beslut att anta detaljplanen, vinner den laga kraft tre veckor efter att beslutet anslagits.