Avgifter för livsmedelskontroll

Du som har en registrerad livsmedelsverksamhet betalar en avgift efter varje livsmedelskontroll som miljö- och hälsoskyddsförvaltningen genomför.

Hur ofta din verksamhet ska kontrolleras baseras på så kallad kontrollfrekvens. Kontrollfrekvens anges som det antal kontrolltillfällen som kommer att genomföras vid en verksamhet under fem år.

Riskklassningen tar hänsyn till de hygieniska riskerna, behovet av kontroll av märkning och annan information.

Hur stor avgift du ska betala beror på hur lång tid kontrollen tar. I kontrolltiden ingår exempelvis tillsyn, administration, registerhållning, för- och efterarbete samt bedömning.

Utöver avgiften för kontrolltid kan ytterligare avgift tillkomma om exempelvis brister behöver följas upp i verksamheten eller vid utredning och provtagning av befogade klagomål.

Mer information om riskklassningsmodellen och avgifter för livsmedelskontrollen kan du läsa här: Riskklassningsmodellen - så räknas mängden kontroll ut (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Publicerad den:

Senast Ändrad: