Dricksvattenanläggningar

Dricksvattenanläggningar innefattar de vattenverk och distributionsanläggningar som finns i Varbergs kommun.

Vattenverk är anläggningar för dricksvattenförsörjning som tar upp råvatten. Vid behov kan vattenverket också bereda och fördela vattnet till sina kunder.

Distributionsanläggningar består av rörledningar, pumpar, reservoarer eller liknande rörsystem. Det kan till exempel vara en samfällighet som ansvarar för sitt eget dricksvattennät, som anläggningen förser med dricksvatten.

Registrering av dricksvattenanläggningar

Du registrerar en dricksvattenanläggning genom att använda e-tjänsten ovan.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningens krav på registrering av dricksvattenanläggningar gäller:

  • Anläggningar som, i genomsnitt, hanterar mer än tio kubikmeter dricksvatten per dygn, eller förser mer än 50 personer med dricksvatten.
  • Livsmedelsanläggningar, till exempel butiker, vårdhem, förskolor, caféer och bygdegårdar som har en egen brunn med vatten som används i verksamheten.
  • Fartyg där reningssystem för dricksvatten finns ombord, och används.

Lagkrav

I Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten Länk till annan webbplats. (SLVFS 2022:12) kan du läsa mer om vilka dricksvattenanläggningar som ska registreras. Föreskrifterna gäller både yrkesmässiga och privata verksamheter.

I föreskrifterna står det att den som registrerar en dricksvattenanläggning måste göra:

  • En faroanalys för att bedöma faror och risker i samband med uppfordring, beredning och distribution av dricksvatten
  • Ett undersökningsprogram för regelbundna kontroller av kvaliteten på dricksvattnet. Programmet ska ses över minst vart sjätte år, eller vid behov, och fastställas av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Programmet bör bland annat innehålla provtagningsfrekvens för mikrobiologiska och kemiska analyser av dricksvatten gällande parametrar provgrupp A, respektive parametrar provgrupp B, samt provtagningspunkter.

Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen ansvarar för att granska faroanalysen och undersökningsprogrammet. Den som är ansvarig för undersökningsprogrammet ska se över det minst var femte år.

Dricksvattenanläggningar som producerar mindre än tio kubikmeter dricksvatten per dygn, eller försörjer mindre än 50 personer med dricksvatten, behöver inte göra faroanalysen. De behöver endast följa undersökningsprogrammet ovan.

Alla dricksvattenanläggningar ska också uppfylla Europaparlamentets krav för livsmedelshygien, som bland annat gäller för lokaler, utrustning, livsmedelsavfall, skadedjur, personlig hygien och utbildning.

Du hittar mer information om dricksvattenanläggningar på Livsmedelsverkets sidor för dricksvatten och regler om dricksvatten.

Dricksvatten (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Regler om dricksvatten (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Publicerad den:

Senast Ändrad: