Foodtruck och matvagn i Varberg
Här hittar du information om hur du ansöker om att få sälja mat från en foodtruck.
I Varberg är mobila matbilar/matvagnar etablerade sedan flera år tillbaka. Som foodtruckaktör erbjuds du både centrala och kustnära uppställningsplatser på offentlig plats runt om i kommunen. Du växlar mellan olika platser varje dag.
Intresseanmälan kan du göra den 1 november 2024- 31 januari 2025, inför perioden den 1 april 2025 till 31 mars 2026.
Vad som gäller för dig som foodtruckaktör finns beslutat i en riktlinje. Informationen i riktlinjen finns även indelad i olika avsnitt på denna sida.
Riktlinje för verksamhet med foodtruck på offentlig plats Pdf, 368.2 kB.
Platser
Det finns en etablerad och väl fungerande foodtruck-verksamhet i Varberg. Som aktör bokar du en ny plats varje dag och när du är klar för dagen, flyttar du din foodtruck. Under rubriken Öppettider i riktlinjen, kan du se vilka tider som gäller för platserna.
För att få ställa upp din foodtruck måste du först boka en plats i ett bokningssystem där du hittar alla platser. Du bokar en ny plats inför varje försäljningsdag. Bokningssystemet uppdateras löpande med information om avstängda gator, evenemang och andra saker som kan påverka var och när det är tillåtet att stå på en särskild plats.
Platsguiden för foodtruck i Varbergs kommun
Du hittar alla platser i Platsguiden för foodtruck i Varbergs kommun på
Platsguide för foodtruck i Varbergs kommun (arcgis.com) Länk till annan webbplats.
Till platsen hör:
- Uppställningsytan för foodtruck.
- Möjlighet att bygga upp ett trappsteg framför försäljningsluckan.
- Möjlighet att dekorera inom en radie av en meter runt foodtrucken. Inom samma yta ska även avfallssortering och menyskylt placeras.
- Bord och tillhörande stolar till kunderna kan också placeras ut.
- Ytterligare dekoration är tillåten om den inte hindrar framkomligheten. Tänk till kring tillgängligheten, så att alla kan passera.
Om du behöver ytterligare yta i samband med aktiviteter och evenemang, krävs ett särskilt polistillstånd.
Tillståndsperiod
Du är aktiv som aktör i Varberg under lågsäsong, högsäsong eller helår. Du kan få tillstånd för försäljning via foodtruck högst ett år i taget.
Högsäsong 1 april – 30 september
Lågsäsong 1 oktober – 31 mars
Helår 1 april – 31 mars
Öppettider
Platserna får användas klockan 06.00– 23.00 alla dagar i veckan.
Under juni, juli och augusti utökas tiden till klockan 01.00. Du bestämmer själv hur många timmar inom den angivna tidsramen som du håller öppet för försäljning.
Din bokade plats får användas under den tid som foodtrucken håller öppet och den tid det tar att ställa i ordning och städa upp. Därefter måste du flytta foodtrucken.
För att alla ska få samma möjlighet att använda de olika platserna, får du placera foodtrucken inom ett och samma område högst tre gånger per vecka. Om en plats fortfarande är ledig klockan 18.00 kvällen innan, får du boka platsen även om det innebär att du står där fler gånger. Boka plats via vår e-tjänst.
För att få bedriva verksamhet med foodtruck i Varberg ställs vissa krav på fordonet.
- Fordonet ska finnas med i det svenska vägtrafikregistret och ett registreringsbevis ska visas upp.
- Fordonet ska vara godkänt för livsmedelshantering enligt gällande livsmedelslagstiftning. Beslut om registrering av livsmedelsverksamhet ska visas upp.
Fordonets totalvikt får max vara 3 500 kg (lätt lastbil).
Förutom ovan ställda krav på fordonet, tittar kommunen även på följande kriterier i urvalsprocessen:
- Matkoncept: Ett tydligt och attraktivt matkoncept som lockar kunden att återkommande besöka foodtrucken var den än står. Det är en fördel om det finns vegetariska och veganska alternativ.
- Hållbarhet: Ett tydligt hållbarhetstänk som går i linje med Varbergs kommuns hållbarhetsmål. Mat lagad från grunden med ekologiska, närodlade och rättvisemärkta varor utan onödiga tillsatser.
- Gestaltning och utformning av foodtruck: En attraktiv och intressant design där foodtruckens identitet och karaktär är tydlig.
För att kunna bli foodtruckaktör behöver du ha ett fordon som uppfyller kraven för foodtruckar samt göra en intresseanmälan. Därefter bedöms din ansökan i en urvalsprocess.
Urvalet görs utifrån särskilda kriterier på verksamheten. Det finns totalt 14 tillstånd att dela ut. Om du blir erbjuden tillstånd, har du fem arbetsdagar på dig att tacka ja. Därefter går den vidare till nästa i kön.
Om du inte äger en foodtruck när erbjudande om tillstånd kommer, har du fyra veckor på dig att skaffa ett fordon och visa upp ett gällande registreringsbevis. Om detta inte sker kommer erbjudandet om tillstånd att tilldelas någon annan. Efter att du tackat ja till erbjudandet kan du söka polistillstånd.
Ansökningsprocess
För att få bedriva verksamhet med foodtruck i Varberg behöver du först anmäla ditt intresse, bli godkänd och få tillstånd.
Steg för att kunna starta verksamhet med foodtruck:
- Du anmäler ditt intresse via e-tjänst som du hittar på varberg.se under rubriken Självservice.
- Hamn- och gatuförvaltningen går igenom alla inkomna ansökningar och kontrollerar att de uppfyller kommunens kriterier.
- Du får besked om du erbjuds tillstånd eller ej.
- Om du blir erbjuden tillstånd från kommunen, ska du också söka polistillstånd.
Använda offentlig plats | Varbergs kommun Länk till annan webbplats. - När alla tillstånd som krävs för verksamheten är beviljade, kan du starta din verksamhet.
Ett tillstånd att få bedriva verksamhet med foodtruck är personligt och kan inte överlåtas till någon annan.
El
På en del av uppställningsplatserna har kommunen dragit fram el. Du får betala för den el du använder. Varbergs kommun skickar en faktura till dig i efterhand.
På de platser där elstolpe finns, betalar du elavgiften på plats.
På de platser där el saknas, måste du själv kontakta Varberg Energi som kan hjälpa dig att ordna el.
Musik
Du får spela musik för foodtruckens gäster, men inte så högt att du stör boende eller närliggande verksamheter. Folkhälsomyndighetens allmänna råd om höga ljudvolymer ska följas. Eventuella klagomål som inkommer hanteras av miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.
Avfallshantering
Du måste själv ta hand om ditt och dina gästers skräp genom att ställa ut egna avfallskärl. Kärlen ska tömmas regelbundet under den tid som foodtrucken håller öppet och avfallet ska forslas bort från platsen. Inget skräp får lämnas kvar eller läggas i kommunens avfallskärl. Lagar för avfallshantering ska följas.
Städning
För att det ska se trevligt och välkomnande ut på platsen är det inte tillåtet med någon form av förvaring runt, under eller bakom foodtrucken. Du ansvarar för att regelbundet städa under den tid du håller öppet. Du ska också se till att besökare enkelt kan ta sig fram och röra sig runt foodtrucken.
Området i direkt anslutning till foodtrucken samt omgivande mark upp till 10 meter från fordonet, ska städas omedelbart efter stängning.
På de uppställningsplatser där kommunen ställt ut bänkbord, ansvarar du för städningen av borden och omgivande mark under den tid du använder platsen. Om det står flera foodtruckar på platsen, så ansvarar du tillsammans med de andra aktörerna för ordningen.
Tomgångskörning
Det är inte tillåtet med tomgångskörning.
Vatten/Avlopp
Varje foodtruck måste kunna hantera färskvatten och spillvatten, exempelvis genom ett slutet system. Du får inte använda det kommunala vatten- och avloppsnätet. Spillvatten, frityrolja och annat avfall måste tas om hand och forslas bort i slutna kärl. Spillvatten och liknande får inte hällas ut på marken eller i kommunens brunnar.
Beachflaggor
Du får inte sätta upp beachflaggor vid foodtrucken.
Om du inte följer de regler och lagar som finns för att få bedriva verksamhet med foodtruck i Varbergs kommun, kan ditt tillstånd dras in under pågående tillståndsperiod. Avsteg från reglerna kan också innebära att det blir svårare för dig att få tillstånd i framtiden.
Avgiften för verksamhet med foodtruck regleras i Taxa för upplåtelse av offentlig plats. El ingår inte i upplåtelseavgiften.
Högsäsong: 13 200 kr
Lågsäsong: 6 600 kr.
Kontakt
Hamn- och gatuförvaltningen
Publicerad den:
Senast Ändrad: