Sök

2023-10-02

Wall of kindness invigt på torget

Häng upp kläder du inte längre behöver eller ta kläder om du behöver. Det är den enkla idén bakom Wall of kindness. Nu finns konceptet även utanför Kvantum i Varberg. Måndagen den 2 oktober var det avtäckning av den nya väggen utanför Ica Kvantum i Varberg.

Initiativtagarna Esther Arnardóttir och Lena Sandelius

Idén har sitt ursprung i Iran, där en person tog initiativ till en plats där människor kunde lämna sådant de inte behövde och ta sådant de behövde. Wall of Kindness går ut på att främja ett kretslopp av kläder och vänlighet - från människa till människa.

Lena Sandelius, som är en av initiativtagarna till projektet, berättar att tanken är att allmänheten ska kunna hänga kläder här till behövande.

  • - För mig handlar det om medmänsklighet och engagemang för en annan människa. Man kanske har en jacka hemma som man inte använder längre och genom att hänga upp den här så kan man göra något fint för någon annan människa, säger Lena Sandelius.

Medmänsklighet och hållbarhet

Initiativtagarna Lena Sandelius och Esther Arnardóttir är stödassistenter och arbetar på Arbetscentrum på socialförvaltningen i Varbergs kommun. Arbetscentrum driver sysselsättning/daglig verksamhet inom funktionsstöd och det är inom ramen för denna verksamhet som väggen blivit möjlig. Deltagarna i Arbetscentrums olika verksamheter har byggt väggen och kommer driva tvätt, service och skötsel utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Återbruk inom daglig verksamhet

Inom Arbetscentrum bedrivs också generellt arbete med återbruk och att samla in och hantera kläder så att de kommer till behövande, som till exempel överblivna kläder vid marknaden för barnkläder i Varberg.

- Vi samarbetar med bland annat Loza Foundation, socialtjänsten, Kvinnojouren, nyanlända familjer och Röda korset, berättar Esther Arnardóttir.